Categories: ComunitateFlash

Stareţul Mănăstirii Colţ a plătit datoriile către stat

Stareţul de la Mănăstirea Colţ şi-a plătit datoriile restante către stat, fiind vorba de suma de 12.000 de lei, sumă pe care o datora pentru neplata CAS-ului, datoriile nefiind ale bisericii, se arată într-un comunicat transmis ieri de Episcopia Devei şi Hunedoarei. „Facem cunoscut faptul că astăzi, 19.03.2013, stareţul Mănăstirii Colţ a achitat în întregime penalităţile restante şi astfel, toate datoriile către Administraţia Financiară au fost stinse”, se arată în comunicatul Episcopiei.
Preotul şi-a achitat datoriile la scurt timp după ce Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a declarat că urmează să se achite restanţele. ÎPS Laurenţiu Streza a mai precizat că bisericile din Mitropolia Ardealului nu sunt datoare la stat, conform datelor pe care le deţine. „Nu este vorba de o datorie a bisericii, a Mănăstirii Colţ, ci este vorba de neplăţi ale preotului, în valoare de 12.000 de lei, pe care acesta le va face către stat. În Mitropolia Ardealului, bisericile nu au datorii către stat”, a explicat ÎPS Laurenţiu Streza.
Potrivit comunicatului Episcopiei Devei şi Hunedoarei, „aceste creanţe bugetare reprezintă penalităţi aplicate de Administraţia Financiară la datoriile rezultate în urma neachitării impozitului pe salariul angajaţilor mănăstirii, impozit care a fost achitat între timp, rămânând în plată doar aceste penalităţi. În perioada în care nu s-au efectuat aceste viramente către bugetul de stat, această obligaţie revenea fiecărui angajat în parte, sumele respective nefiind reţinute la Protopopiat, aşa cum se întâmplă acum. Astfel, vorbim despre o culpă personală şi nu despre culpa Mănăstirii Colţ”, se arată în comunicatul Episcopiei.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis doar somaţii în vederea efectuării plăţilor restante, nu a pus sechestru pe cutia milei, se arată într-un comunicat al ANAF, care precizează că potrivit Codului de procedură fiscală, în cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bunăvoie obligaţiile fiscale datorate, organele fiscale competente vor proceda la acţiuni de executare silită pentru stingerea acestora.
Mănăstirea Colţ, aflată pe raza comunei Râu de Mori, aparţine Episcopiei Devei şi Hunedoarei, din Mitropolia Ardealului. (M.Crivăţ)

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 ore ago