Actualitate

Stăpânii de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal

Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amin­tește că animalele domestice pot pro­voca daune substanțiale. Chiar dacă e mai puțin știut, o parte a stăpânilor de câini este obligată să încheie asigurări de răspundere pentru eventualele dau­ne pe care le pot provoca animalele lor. În afară de aceștia, însă, mulți pro­prie­tari de câini ar putea să se gândească că o astfel de poliță e utilă.

Între 200 și 100.000 de euro
Proprietarii de câini agresivi sunt obligați prin lege să încheie asigurări de răspunderi care să acopere eventualele daune pe care animalele lor le pot pro­voca, un echivalent al poliței RCA obli­ga­torie pentru mașini. Ordonanța 55/2022 definește și ce rase de câini sunt vizate. Iată lista:
Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asi­milaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerboel, Bandog şi metişii lor;
Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brasileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Pe piață sunt mai multe societăți de asigurare care oferă astfel de polițe, iar aceste produse pot fi cumpărate și de proprietarii ale căror animale nu intră în categoriile definite de lege. Având în vedere daunele pe care câinii le pot pro­voca, o astfel de asigurare poate fi utilă multor stăpâni de câini. Cei obligați de lege trebuie să încheie o asigurare cu aco­perire între 200 și 100.000 de euro.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

ANUNȚ ÎN VEDEREA ACORDĂRII SPRIJINULUI MATERIAL  TICHETE SOCIALE PE SUPORT MATERIAL ȘI PACHETE CU PRODUSE…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

24 de ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

24 de ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

o zi ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

o zi ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

o zi ago