Categories: Sport

Sportivi străini şi premii atractive la „Parâng Night Challenge”

Ciprian Marinuţ

Cursa nocturnă „Parâng Night Challenge” devine internaţională odată cu participarea unor sportivi din Republica Moldova la ediţia a III-a din acest an şi va pune la bătaie premii în valoare totală de 5.500 lei. Competiţia de tip „vertical race” va avea loc în Masivul Parâng, în data de 20 februarie, începând cu ora 18:30, şi este organizată de AS Bike & Run Petroşani.

Cursă populară
Cursa este foarte populară la nivel naţional, dovadă că în acest moment sunt înscrişi 81 de participanţi din 33 de localităţi, cei mai mulţi fiind din oraşele: Bucureşti, Braşov, Tg. Mureş, Cluj Napoca, Oradea, Timişoara, Arad, Reşiţa, Alba Iulia, Turnul Severin, Deva, Piteşti, Odorheiul Secuiesc, Petroşani. Mai mult, în premieră pentru ediţia din acest an, sportivi puternici din Republica Moldova se regăsesc pe lista de start. Competiţia constă în parcurgerea unui traseu ascendent de 4,5 km, în alergare sau în marş cu ajutorul beţelor schiurilor de tură în cel mai scurt timp posibil, pe timp de noapte, la lumina frontalelor. Traseul va avea o diferenţă de nivel de 1.000 de metri. Startul se va da la începutul Pârtiei B din Parâng (baza de jos a vechiului telescaun), iar concurenţii vor străbate întreaga lungime a pârtiei, apoi traseul continuând în golul alpin până pe Vârful Parângul Mic (2.074 m). Cursa se adresează tuturor iubitorilor de mişcare, atât amatori, cât şi profesionişti. Se concurează pe două categorii de vârstă la masculin, sub 35 de ani şi plus 35 de ani, atât la alergare cât şi la schi-alpinism. La feminin se concurează în sistem open (adică fără limite de vârstă), atât la alergare cât şi la schi.
Competiţia a crescut de la an la an, datorită muncii echipei organizatoare de la AS Bike & Run Petroşani, a voluntarilor şi colaboratorilor, prin implicarea cabanierilor din Parâng şi Straja. La prima ediţie au fost 60 de concurenţi, la a doua aproape 80 şi acum se aşteaptă peste 100 de participanţi. „Eu sunt născut şi crescut în Petroşani iar turismul ca şi alternativă este un deziderat adânc întipărit în suflet. Fie că acţiunile mele sunt la nivelul mării sau în pisc de munte, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru promovarea locurilor natale ce sunt de o frumuseţe rară. Când vrei să faci ceva, întotdeauna vor exista două feluri de oameni,  unii care te vor aprecia şi care te vor susţine, dându-ţi energie, şi alţii care vor cârcoti şi-ţi vor pune piedici. Nu este uşor, dar e prea frumos să nu facem”, a declarat organizatorul Avram Iancu. O altă premieră a ediţiei 2016 o constituie organizarea şi a unei curse de copii sub denumirea  Vertical Kids Race, pe un traseu de 300 metri cu 46 m diferenţa de nivel. Categoriile de vârstă atât la băieţi cât şi la fete, sunt următoarele: copii sub 10 ani şi copii între 10 şi 14 ani.

Medalii şi bani pentru toate categoriile
Fondul total de premiere în valoare de 5.500 lei este împărţit pe categorii de concurs. La alergare montană masculin, categoriile minus 35 de ani şi plus 35 de ani, ocupanţii locurilor întâi vor primi 500 lei, iar cei clasaţi pe locurile doi şi trei vor primi 400 de lei, respectiv 300 de lei. La categoria feminin open premiile vor fi 300 de lei – locul 1, 200 de lei – locul 2 şi 100 de – locul 3. Ca bonus în competiţiile de alergare, se poate acorda un premiu de 500 lei pentru doborârea recordului de cursă, deţinut în prezent de Robert Hajnal, cu timpul de 48; 01 minute. La schi alpin masculin, la categoriile minus 35 de ani şi plus 35 de ani, premiile vor fi 300 de lei  – locul 1, 200 de lei – locul 2 şi 100 de – locul 3, iar la feminin primele clasate vor fi recompensate astfel: 300 de lei – locul 1, 200 de lei – locul 2 şi 100 de – locul 3. Se vor acorda şi premii speciale: 100 lei pentru alergătorul care vine de la cea mai mare distanţă şi 100 lei pentru schiorul care vine de la cea mai mare distanţă. La copii, se vor acorda diplome şi premii în dulciuri, iar înscrierea va fi gratuită.

Înscrieri online
Înscrierile au început cu o lună şi jumătate în urmă, realizându-se online pe site-ul oficial al cursei http://parangulnight2015.bike-run-petrosani.ro/
Oricine se poate înscrie achitând o contribuţie de participare de 50 de lei până la data de 31 ianuarie, urmând ca după această dată, înscrierea să fie 60 de lei, iar în ziua concursului să fie 70 de lei. Organizatorii recomandă  înscrierea din vreme. Fiecare participant va primi un pachet de start ce va conţine; un tricou tehnic inscripţionat (special pentru alergare), o pereche de gheare de gheaţă şi zăpadă (dispozitiv ce se aplică peste încălţăminte prevenind alunecarea), un gel energizant, număr de concurs, ace de fixare. La finalul cursei, absolut toţi concurenţii care vor reuşi să termine cursa vor primi câte o medalie şi câte o diplomă de participare. Festivitatea de premiere şi voia bună de după cursă vor avea loc la Pensiunea Bujor de Munte, susţinătorul principal al evenimentului. AS Bike&Run Petroşani efectuează periodic antrenamente de recunoaştere a traseului până la data concursului, pentru o bună pregătire a celor interesaţi.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

8 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

8 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

8 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

8 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

8 ore ago