Categories: ComunitateFlash

Spitalul Municipal Brad trece pe reţete electronice

Magdalena Şerban

Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică îşi propune să asigure una dintre componentele esenţiale ale Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate din România, fiind un pas în direcţia alinierii la tendinţele din Uniunea Europeană. La spitalul din Brad, acesta este deja implementat.

Dotaţi cu calculatoare şi imprimante
Pentru a intra în rândul Europei, Ministerul Sănătăţii (MS) a dat liber la prescrierea reţetelor electronice. Impedimentele au început să apară: în spitalele din România, nu există bani pentru noi reţele de calculatoare şi dotări minimum impuse, iar personalul nu este nici el suficient. Cu toate acestea, conducerea Spitalului Municipal Brad a strâns cureaua şi a făcut posibilă introducerea unui astfel de sistem electronic, pentru că se ştie, cel care are de câştigat este pacientul. „Odată cu apariţia Ordinului 674/2012 emis de MS, privind aprobarea formularelor de prescripţie medicală electronică, Spitalul Municipal Brad a luat măsuri de implementare, fiind dotate toate secţiile instituţiei şi cabinetele din Ambulatoriu cu calculatoare şi imprimante, în vederea prescrierii reţetelor de tip electronic. Astfel, în perioada august – noiembrie 2012, s-a procedat la prescrierea reţetelor în sistem offline (în afara reţelei), la finalul lunii fiind apoi transmise online (în reţea). Acest lucru s-a realizat, pentru ca medicii să se poată obişnui cu noile reglementări. Până la finele lunii în curs, urmează să ajungă şi semnăturile electronice, iar de la 1 decembrie, se va trece la prescrierea reţetelor direct online, de către cei 25 de medici ai spitalului. Există toate detaliile tehnice şi dotările necesare, doctorii cunosc bine paşii, aşa că este totul pregătit”, a arătat Florin Jurca (foto stânga), directorul Spitalului Municipal Brad.

Deficit de personal
La rândul său, Laurenţiu Verdeş (foto dreapta), directorul financiar-contabil al spitalului brădean, a apreciat că lipsuri încă mai există. „Noul sistem permite o mai mare acurateţe în prescriere şi elimină riscul de a fi produse fraude din partea unor medici, prin intermediul lui se reduc costurile cu formularele autocopiate şi de asemenea, se reduce timpul de aşteptare pentru pacient. Dar, introducerea acestui sistem informatic presupune şi personal suplimentar. Pentru noi, a însemnat şi o cheltuială în plus, adică, a costat spitalul contravaloarea a 30 de calculatoare şi a tot atâtea imprimante, cât şi a demersului de modernizare a liniei de Internet. Calculatoarele sunt dedicate şi parolate, fiind folosite doar în acest scop. Pe de altă parte, medicii trebuie să consulte, nu să scrie, aşa că ar avea nevoie de câte o asistentă care să lucreze pe calculator. În momentul de faţă, medicii îşi scriu reţeta singuri, ca muncă suplimentară, aşa că greul pică pe umerii lor. Spitalul are un deficit de personal de 40 de cadre medicale şi 10 salariaţi pe administrativ. Mai vreau să precizez că în prezent avem un singur brancardier, deşi în mod normal, ar trebui să fie şase. Au fost blocate posturile, dar sperăm că se va rezolva şi această problemă”, a spus Laurenţiu Verdeş.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago