Categories: Comunitate

Spitalul Municipal Brad, cifre mai bune la contractul cu Casa de Sănătate

Magdalena Șerban

Spitalele publice din România sunt susținute integral din venituri proprii (sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestaţii efectuate pe bază de contract, precum şi din alte surse, conform legii) şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare. Prin urmare, contractul parafat anual cu Casa de Sănătate este vital. La Brad, noua finanțare este parcă mai optimistă.

Pacientul, principalul beneficiar
În perioada stării de alertă, sumele alocate spitalelor au fost consistente, motivul fiind suprasolicitarea unităților sanitare. Totuși, deși starea de alertă a încetat, guvernul a decis ca până în luna septembrie, unitățile medicale să be­ne­ficieze de sume mai mari, mai exact o medie a valorilor lunare decon­tate de Casă în anul 2021. „Contractul de fur­nizare de servicii medicale al oricărui spital public cu Casa de asi­gurări de să­nătate reprezintă sursa principală a veniturilor în cadrul bu­getului de veni­turi şi cheltuieli. Așa că este primordial. În cazul nostru, noul contract cu Casa de Sănătate înseam­nă 1.061.223 de lei, plusurile fiind la spitalizarea continuă, spitalizarea de zi și cronici. Comparativ cu alocarea pre­cedentă, valoarea este una mai mare cu 85.404 de lei, deci e un pas înainte. Dacă discutăm de nu­mă­rul total de paturi finanțate, acesta e de 114. Bineînțeles, punem la socoteală și 20 de paturi destinate bolnavilor diag­nosticați cu Covid. În concluzie, nu ne putem plânge cât timp lucrurile merg spre mai bine. Obiectivul nostru este menținerea unui echilibru cât mai bun între calitatea actului medical oferit pacienților, condițiile de spitalizare și, evident, investițiile și achizițiile de apa­ratură și instrumentar medical”, a sub­liniat Ioan Cobori (foto), managerul Spitalului Municipal Brad. Mai trebuie spus că în total, sumele contractate de spitalele din județul nostru cu Casa pe trimestrele II și III ale anului 2022 ajung la 144.977.813 de lei.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Pădurenii se reunesc la Lelese

Magdalena Șerban Unul dintre cei mai mari pro­motori ai Ținutului Pă­durenilor este primarul din Lelese,…

41 de secunde ago

„Colonia Țărănească” din Vulcan, modernizată în baza unei finanțări câștigate de municipalitate

Magdalena Șerban Planul administrativ al muni­ci­pa­lității din Vulcan este de dezvoltare a fiecărei zone a…

49 de secunde ago

FOTBAL Liga a IV-a. Play-Off și Play-out-Etapa 1

Programul partidelor din această primă etapă din faza play-off în Liga a IV-a județul Hunedoara…

5 minute ago

FOTBAL Liga a III-a. Meciuri dificile pentru echipele hunedorene

Astăzi și mâine sunt programate partidele din cadrul etapei cu numărul cinci din faza play-off…

7 minute ago

Ce trebuie să facă suporterii care și-au luat bilet în sectorul adversarilor

Reprezentanții clubului Corvinul Hunedoara anunță că „suporterii hu­nedoreni care și-au achiziționat bilete pentru finala Cupei…

7 minute ago

Rezultate -Cupa României Ribs GrilL- etapa județeană

În cadrul întrecerilor din Cupa Românei, prima etapă din sfer­turile de finală ale fazei județene,…

10 minute ago