Politica si administratie

Spitalul din Orăştie, dotat cu un artroscop de ultimă generație

Magdalena Șerban
Unul dintre spitalele din județ care în ul­timii ani a luat avânt în ce privește procesul de modernizare și dotare este cel din Orăștie. Astfel, de scurt timp, Com­par­ti­mentul de Ortopedie de aici beneficiază de un Turn pentru intervenții de artroscopie dintre cele mai performante din județ, dar și din țară. Achiziția a fost efectuată din fondurile proprii ale instituției, iar valoarea totală ajunge la 323.819 de lei.

Vârf în materie medicală
Potrivit conducerii unității sanitare, pa­cienții cu probleme ale articulaţiilor au acum şansa de a se trata prin metode moderne chiar pe plan local, evitând astfel deplasările către spitalele din centrele universitare, deci cheltuielile costisitoare cu drumurile și, uneori, vizitele la cabinetele private. “La în­ce­putul lunii a fost realizată cu noua apa­ratură prima intervenție chirurgicală la nivelul genunchiului, de către medicul ortoped Daniel Julecătean, în cazul unei paciente de 56 de ani din zona Călanului. Până în prezent, au fost efectuate cu succes peste 100 de intervenții, prima fiind efec­tuată în 2019 de către medicul ortoped Daniel Julecătean. Vreau să precizez că pen­tru a beneficia de avantajele artroscopiei, atât în scop de diagnostic, cât şi terapeutic, pacienţii se pot programa la numărul de telefon 0254.243.015. Pentru consultații este nevoie ca persoana să fie asigurată și să dețină bilet de trimitere de la specialist”, a arătat Graziela Achim (foto1), managerul Spitalului municipal Orăştie.

Cea mai bună metodă de tratare a genunchiului dureros
Specialiștii susțin că durerea la nivelul ge­nunchiului este un simptom frecvent, care poate apărea din cauza unei leziuni la nivelul oaselor componente, cartilajului articular sau a structurilor moi din jurul genunchiului – meniscuri, ligamente, tendoane, burse. Ar­tro­scopia permite vizualizarea articulaţiilor cu ajutorul unei camere video miniaturale şi oferă o vedere clară a interiorului genun­chiului. Aceasta constă în efectuarea sub anestezie a unor incizii foarte mici, de apro­ximativ 1 cm, prin care se introduc instru­mente optice şi de lucru. Monitoarele de înaltă definiţie şi camerele video de înaltă re­zoluţie au făcut din artroscopie un instru­ment foarte eficient pentru tratarea pro­blemelor de la nivelul genunchiului, dar poate fi utilizată cu succes şi în scop de diagnostic, pentru orice problemă legată de articulaţie. Adesea, este recomandată şi sportivilor de performanţă. La adulţi şi la tineri, genunchiul dureros apare de obicei după un traumatism, în timp ce la vârstnici are cauză degenerativă. Avantajele artro­sco­piei față de intervenția chirurgicală cla­sică sunt reprezentate de perioada de spi­talizare scurtă (pacientul rămâne în spital 48 de ore), recuperea este rapidă, iar com­pli­cații post-intervenționale sunt minime. In­di­cațiile artroscopiei de genunchi sunt leziuni la nivelul cartilajului articular, leziuni menis­cale, corpi străini articulari, sinovite cornice, artroze ale genunchiului. Potrivit Societăţii Americane de Ortopedie în Medicină Spor­tivă, mai mult de 4 milioane de artroscopii la genunchi sunt realizate anual în întreaga lume.

Cu susținere administrativă
Despre importanța dotărilor fără de care un act medical de calitate devine din ce în ce mai greu de realizat, edilul municipiului Orăștie a subliniat că datorită condițiilor de spi­talizare și profesionalismului cadrelor me­dicale, s-a ajuns ca adresabilitatea insti­tuției sanitare să crească foarte mult. Așa se explică de ce doar 47 la sută din rândul pa­cienţilor trataţi la Orăştie sunt din municipiu, restul reprezentând cazuri venite din lo­ca­lităţile limitrofe şi chiar din judeţul Alba. “În­cercăm să ne adaptăm evoluției bolilor care au căpătat un grad mare de complexitate și implicit de rezistență la schemele uzuale de tratament în ultima perioadă, cerințelor teh­nice care vin la pachet cu pregătirea con­tinuă a doctorilor (e o ramură care trebuie actualizată mereu, viteza cu care se dezvoltă cercetările fiind considerabilă), totul pentru a ne menține în rândul spitalelor la care vin pacienții, nu fug din calea lor. Bineînțeles, consultul, analizele, intervențiile chirurgicale nu sunt deloc pe lista plăcută a nimănui, dar reprezintă pași pe care starea de sănătate ne obligă să-i parcurgem. Fie că ne place, fie că nu. Și atunci, urmărim ca bolnavul să aibă timpi de așteptare cât mai mici, să se simtă confortabil și mai presus de orice, în si­guranță și pe mâini bune. Felicit conducerea unității pentru bifarea unei noi realizări. Vom continua să sprijinim orice investiție va avea nevoie de aportul nostru, spitalul rămânând un pol de interes pentru noi, ca administrație publică locală. Mulțumesc colegilor din pri­mărie, consilierilor și tuturor celor care prin aportul lor contribuie la întregirea și con­cre­tizarea planurilor de modernizare. Sănătate, tuturor”, a afirmat Ovidiu Bălan (foto2), primarul municipiului Orăştie, care are un mare merit pentru stadiul actual al spitalului din oraşul Paliei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura