Politica si administratie

Spitalul din Hunedoara se eficientizează energetic

Adriana Năstase
A fost dată undă verde pentru lucrările de eficientizare energetică a clădirii Spitalului municipal din Hunedoara. Con­tractul are o valoare de aproape 37 de mili­oane de lei, adică 7,5 milioane de euro.

Salariaţii, mai greu cu procedura
Firma italiană Manelli Impresa a fost declarată câştigătoare, după aproape un an de la demararea acţiunii, dovadă că unii angajaţi ai primăriei au o viteză de melc. Asta, în condiţiile în care primarul Hune­doarei reclama că au crescut preţurile la materialele de construcţii şi societăţile nu pot efectua lucrările la preţurile stabilite la licitaţii. Şi, încă un amănunt important, firma proiectoare şi cea care va executa lucrările, ciudată coincidenţă, lucrează împreună. Ca atare, firmele locale au fost excluse din licitaţii, după ce salariaţi ai primăriei le-au cerut acestora tot felul de clarificări aberante.

Scări exterioare de evacuare
Dar să revenim la proiect. Corpul principal al spitalului (cu o suprafaţă totală a pe­reţilor exteriori de aproximativ 11.000 mp) va fi anvelopat cu vată bazaltică şi polistiren extrudat. Lucrările vor viza însă atât subsolurile şi demisolurile cât şi acoperişul. Proiectul nu se rezumă însă la anvelopare termică, ci presupune şi înlocuirea instalaţiilor termice şi sanitare precum şi realizarea unui sistem de gos­podărire a apei (format din bazin de apă, cameră cu pompe şi centrală termică). De asemenea, într-o bună parte din spaţiile spitalului se vor reface finisajele interioare. Un al punct important al proiectului îl reprezintă construirea a 4 scări exterioare pentru evacuarea persoanelor în situaţii de urgenţă, amplasate pe cele două laterale ale corpului principal de clădire.Alte obiec­tive importante cuprinse în proiect sunt montarea unui nou sistem de detecţie şi alertare la incendiu şi amenajarea unui parc fotovoltaic în spatele clădirii principale (cu ajutorul căruia spitalul îşi va produce singur aproape jumătate din cantitatea de energie electrică de care are nevoie zilnic).
„Acesta este cel mai amplu proiect de eficientizare energetică a unei clădiri de interes public derulat în municipiul Hune­doara şi, cred eu, chiar şi în judeţ, la ora actuală. Pentru că e un proiect destul de complex aplicat pe clădirea unui spital, procedurile s-au complicat şi mai mult decât în cazul unui simplu bloc de locuinţe. A trebuit să îndeplinim şi condiţii supli­mentare, în special condiţii referitoare la securitatea la incendiu. Cred că, în locul meu, 9 din 10 primari ar fi renunţat la el, când ar fi văzut cât de greu este să treci de fiecare pas al procedurilor. Eu nu am vrut să renunţ! Unul dintre multele motive este simplul fapt că spitalul plăteşte, într-o lună de iarnă, peste 300.000 de lei doar pentru gazul – metan consumat şi de ce să nu reducem cu 60 la sută o astfel de factură, iar banii economisiţi să meargă spre alte dotări necesare spi­talului?! La fel şi cu energia electrică: de ce să nu reducem factura la jumătate?! Am ajuns, săptă­mânile trecute, la un rezultat al licitaţiei şi azi am putut semna contractul de execuţie a lucrărilor. Nu va fi simplu nici de acum încolo, dar sunt convins că vom duce la bun sfârşit una dintre cele mai importante investiţii din infrastructura de sănătate a municipiului şi a judeţului Hunedoara”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
La Spitalul municipal din Hunedoara mai sunt în implementare alte două proiecte im­portante, în valoare totală de 4,3 milioane de euro

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura