Comunitate

Spitalul din Hunedoara e acreditat încă din 2012

04-Stefan-Nicusor-Eduard-spital-hunedoara-hd-21Magdalena Şerban

Ceea ce puţină lume ştie este că Spitalul Municipal Dr. Al. Simionescu Hunedoara a fost prima instituţie medicală din judeţ care a primit acreditare, în condiţiile în care, la vremea respectivă nu plana nici un fel de presiune ca unităţile sanitare neacreditate să nu mai poată beneficia de un contract cu Casa de Sănătate. Acreditarea  Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor – CoNAS s-a făcut doar pentru ca instituţie să-i fie certificată calitatea serviciilor oferite către pacienţi.

Acreditare valabilă cinci ani
„Am fost evaluaţi în 2012, primind un punctaj de peste 95 la sută şi atributul de «acreditat» fără plan de conformare. De obicei se lasă un astfel de plan de punctat pe parcurs. Din 1.657 de indicatori  evaluaţi, numai 74 au fost declaraţi neconformi, adică undeva la cinci la sută. În perioada de cinci ani, cât este valabilă acreditarea, trebuie să menţinem acelaşi standard în ceea ce priveşte protocoalele, ghidurile şi procedurile practicate. Aşa, nu va fi nici o problemă să ne acredităm din nou, peste trei ani, când ne expiră actualul certificat”, declară Ştefan Nicuşor Eduard (foto), managerul spitalului hunedorean. Acesta a mai spus că din punct de vedere financiar, instituţia pe care o conduce nu a avut de câştigat mai nimic, pe urma acreditării, însă prin demersul respectiv s-a putut certifica siguranţa medicală oferită pacienţilor.

„Nu este normal să fim puşi pe picior de egalitate”
“Din păcate, instituţiile statului nu prea recunosc valoarea unui spital acreditat, punându-l pe acelaşi palier cu spitale de un nivel inferior. Nu am vreo problemă cu spitalele mai mici sau inferioare nouă, dar nici nu mi se pare corect ca noi să fim plătiţi pe pacient cu aceeaşi valoare cu care este plătit un spital din ultima categorie, de exemplu. Noi suntem clasificaţi în categoria de mijloc, adică a III-a. Şi totuşi, suntem plătiţi ca un spital din ultima categorie, care nu este nici acreditat, nu a investit nici în aparatură performantă şi nu are nici echipă medicală de excepţie. Oamenii trebuie să înţeleagă că o acreditare înseamnă o certificare de cel mai înalt nivel a calităţii serviciilor dintr-un spital. În fond, pacientul este cel mai important”,  a mai arătat Nicuşor Ştefan.
Mai trebuie precizat că spitalele publice sau private din România care nu vor primi acreditare până la sfârşitul anului 2015 nu vor mai putea încheia contracte cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura