Spitalul din Hunedoara, aparatură de 2 milioane de euro

Adriana Năstase

Spitalul municipal „Dr. Alexandru Simio­nes­cu” din Hunedoara a reuşit să obţină o fi­nan­ţare în valoare de 10.037.298 de lei ca ajutor financiar nerambursabil din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).Proiectul în­tocmit şi depus în acest scop a fost acceptat pentru finanţare.

Limitarea răspândirii virusului
Prin intermediul acestuia, Spitalul din Hu­ne­doa­ra îşi doreşte creşterea capacităţii sale de a gestiona criza sanitară Covid – 19. Un alt obiec­tiv al proiectului îl reprezintă limitarea răs­pândirii virusului şi a efectelor acestuia prin asigurarea unor servicii medicale la standarde ridicate.
„Limitarea răspândirii virusului poate fi rea­li­zată doar prin asigurarea unor zone medicale de tratament şi diagnosticare special desti­nate, dotate cu aparatură medicală complexă, astfel încât să poată fi diagnosticaţi şi trataţi toţi pacienţii, indiferent de patologie şi de com­plexitatea patologiilor asociate. Prin crearea acestor zone complet separate s-a creat, efec­tiv, un spital în spital: unul pentru tratarea pa­ci­en­ţilor infectaţi cu virusul SARS-COV-2 şi unul pentru ceilalţi pacienţi neinfectaţi. De la izbuc­nirea pandemiei şi până acum, dificultatea cea mai mare întâmpinată a fost împărţirea apa­ra­turii medicale de care dispuneam, ambele cate­gorii de pacienţi având nevoie de aceasta pentru a beneficia de un act medical de cali­tate. Sigur, am încercat şi anul trecut să achi­zi­ţio­năm aparatură şi am şi reuşit, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, dar, prin acest proiect, vom reuşi să decontăm din bani europeni, în condiţii perfect legale, aparatură deja cum­pă­rată în valoare de aproximativ 600.000 de euro şi să cumpărăm alte dispozitive, aparate şi sisteme tehnice medicale nou-nouţe, în va­loare de 1,4 milioane de euro”, a declarat Radu Budae (foto), managerul Spitalului municipal Hunedoara.

Calul de bătaie
Prin intermediul proiectului amintit, se vor su­porta costurile pentru o parte dintre dotările achiziţionate de la începutul pandemiei şi până acum (injectomate, aparate de ventilaţie pen­tru transport, aparate de ventilaţie mecanică de înaltă performanţă, platforma integrată de biologie moleculară RT PCR, aparate de micronebulizare etc…) şi se vor achiziţiona alte aparate şi sisteme medicale moderne de care spitalul din Hunedoara are mare nevoie (un com­puter tomograf nou cu 128 de slice-uri, uni­tate de resuscitare neonatală, sisteme de monitorizare a pacienţilor neonatali, injec­to­mate, videolaringoscop, nebulizatoare pentru aeromicrofloră, paturi electrice şi multe altele).
„Achiziţionarea echipamentelor cuprinse în proiect va creşte capacitatea de diagnos­ti­care, îngrijire şi tratament, iar timpii de aşteptare se vor reduce considerabil în cadrul spitalului din Hunedoara. Felicit conducerea unităţii pentru această reuşită şi doresc să reconfirm sprijinul total al Primăriei pentru Spitalul Municipal Hu­nedoara”, spune pr­im­a­rul oraşului, Dan Bobouţanu.
Reamintim că, de la izbucnirea pandemiei Covid – 19, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Si­mio­nescu” a fost cel mai important „pilon” al sis­temului sanitar din judeţ, reuşind să trateze atât cazuri Covid, cât şi non-Covid, unitatea spitalicească fiind, o vreme, şi spital destinat exclusiv pacienţilor infectaţi cu noul corona­vi­rus (ca urmare a unei decizii a Ministerului Să­nătăţii).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

6 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

7 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

7 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

7 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

7 ore ago