Politica si administratie

Spitalul din Haţeg nu trebuie desfiinţat!

Prin art. 34 din Constituţia României, este garantat dreptul la ocrotirea sănătăţii, fiind clar delimitată obligaţia statului de a lua măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

Ce face Guvernul Boc? Închide spitale! Aşa este înţeleasă respectarea Constituţiei şi a dreptului primordial la viaţă al cetăţenilor acestei ţări. Măsurile luate de acest guvern au adus ţara în pragul unei crize sociale pe care România modernă nu a mai atins-o.

Păstrarea nivelului contribuţiilor la bugetul asigurărilor de sănătate, mărirea bazei de contribuabili la acesta prin taxarea şi a pensionarilor, introducerea coplăţii, iar acum, închiderea a 200 de spitale nu vor stopa pierderile Casei de Asigurări de Sănătate, o gaură neagră pentru oricâte venituri vor încerca să atragă.

Acum jumătate de an, ministrul Attila Cseke ne liniştea că reforma în sănătate nu va presupune închiderea spitalelor, ci din contră, va milita pentru înfiinţarea a noi secţii specializate şi modernizate. În iunie 2010, spitalele urmau să primească stele în funcţie de dotările avute. Uite că, acum, în februarie 2011, primesc coroane de flori, pentru că asistăm la îngroparea lor. Mii de oameni din oraşele mici sunt condamnaţi odată cu închiderea spitalelor din acestea.

Viaţa dintr-un oraş precum Călan sau Haţeg nu avea o calitate ridicată nici până în prezent. Calitatea locuirii şi şansa la un nivel de viaţă decent prin venit sau acces la educaţie, indiferent de unghiul din care sunt privite, nu ofereau o perspectivă de cetăţeni ai Europei sociale, aşa cum susţine şi România prin documentele europene programatice, precum Strategia Lisabona sau Europa 2020. Dar astăzi, nu mai putem vorbi de o calitate a vieţii, nici măcar prin termenii de creştere negativă, atât de uzitaţi de acest guvern de doi ani încoace. Astăzi, vorbim de lupta pentru supravieţuire, în ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană.

Din cele 450 de spitale din România, 200 se desfiinţează. Dacă până acum, ne plângeam de lipsa medicamentelor şi a instrumentarului medical din spitale de azi, vom deplânge acele timpuri, pentru că nu vom mai avea spitale.

De aceea, fac apel la toţi colegii mei, deputaţi şi senatori din Parlamentul României, să nu permitem guvernului să pună în practică acest plan de distrugere a spitalelor din România. Avem obligaţia aceasta în faţa cetăţenilor pe care îi reprezentăm aici în Parlament.

În week-endul trecut, am participat alături de colegii mei din Partidul Naţional Liberal, la un miting pentru salvarea Spitalului Orăşenesc din Haţeg. Acesta este unul din cele 181 de unităţi sanitare din ţară care urmează să fie transformate în azile de bătrâni sau să fie comasate. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că unităţile sanitare propuse spre desfiinţare sunt cele care ar funcţiona în sedii improprii şi nu au performanţe medicale. Dar spitalul acesta îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu modern, proaspăt renovat şi este singurul din judeţ unde se efectuează, în secţia de ginecologie, chirurgie laparoscopică, iar în aproximativ trei luni, se pot face investigaţii RMN. În spital lucrează 31 de medici reprezentând 13 specialităţi medicale, anul trecut născându-se aici peste 600 de copii.

Închiderea acestui spital reprezintă întoarcerea la situaţia de la începutul secolului trecut, pentru că locuitorii din Ţara Haţegului nu vor mai avea acces la servicii spitaliceşti pe o rază de 80 km şi vor trebui să se deplaseze la spitalele din Deva, Hunedoara sau Petroşani.

Aşa stând lucrurile, concomitent cu această declaraţie politică prezentată în plenul Senatului, îi anunţ pe cetăţenii din Ţara Haţegului, din întreg judeţul Hunedoara, că i-am adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, prin care îi solicit să răspundă la următoarele două întrebări: Cum justifică transformarea spitalului din Haţeg în cămin pentru bătrâni? Care sunt soluţiile de asistenţă medicală pentru locuitorii din Haţeg şi localităţile adiacente?

Dan-Radu RUŞANU,

Senator în Colegiul Uninominal nr. 3

Deva-Hunedoara-Haţeg

5 comentarii la „Spitalul din Haţeg nu trebuie desfiinţat!

  • Sa le dati si sursa de finantare dom’ Rusanu, sau banii de la „penele”, ca acolo a curs, numai lapte si miere.
    De aia o ducem asa de bine acum!
    Vad ca la capitolul „folclor si atrigaturi ” suntetzi tare!!

  • Este foarte greu sa mai faci ordine in Romania , Tavi . Crede-ma !ED

  • @ ED
    Nu trebuie sa te cred, pentru ca sunt convins de acest lucru!
    Spun si eu sa auda si altii si sa mai auda si de la noi.
    Nu numai de la unii, de care acum, nu le mai convine!!!

  • RUSANEEEE, daca ai da inapoi cat ai furat ar mai construi astia cel putin 10 zpitale..HAI SICTIR!! Nu ti-e RUSINE??

  • Mai vrei fini? Facem rost ca doar posturi la bugetari , pentru ei se gasesc la orice ora. Poate ma infiezi? Vreau post la bugetari! Nu am doua perechi, sunt om normal, dar nu am nasi asa sus pusi . Ghinion! Rusine RUSANU pentru ce am vazut la Nasul. E cazul sa-ti dai demisia din parlament ca esti o lepra. Si mai ai obrazul gros sa vorbesti de altii cand tu esti in culpa. Iar insist sa se sesizeze cine trebuie atunci cand se fac declaratii calomnioase iar cei care fac aceste declaratii ei insisi sunt gunoaie, mai rai decat cei calomniati. RUSINE RUSANU!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura