ActualitateFlash

Spitalele care te îmbolnăvesc

Livia Botici

Pe parcursul anului trecut, dar şi în primul trimestru al acestui an, în spitalele din judeţul Hunedoara, au fost descoperite focare de infecţie. Asta înseamnă că au existat cazuri în care, pacienţii s-au internat în spital cu o boală dar, pe parcurs, au contactat alte forme infecţioase.

12 cazuri de infecţii

Cazul în care prim-solista de la Opereta din Capitală a fost infectată în spitalul CF2, cu un gram negativ, care secretă o toxină, din cauza căruia femeia a stat aproape două zile în comă, a scos în evidenţă situaţia neagră din sistemul sanitar românesc. Cu toate că, fiecare dintre pacienţi ar trebui să meargă la spital pentru a se trata, există situaţii în care, din cauza igienei precare existente în unele unităţi sanitare sau din cauza neatenţiei personalului, bolnavii contactează acolo şi alte afecţiuni. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Hunedoara, în anul 2009 au fost descoperite 10 cazuri de acest gen. „Cea mai mare rată de incidenţă a infecţiilor intraspitaliceşti, în judeţ, există în secţiile de dializă, unde rata este de 0,17, la sută. În secţiile de nou-născuţi, rata este de 0,08 la sută, iar în secţiile de obstetrică-ginecologie şi neurologie există o situaţie de infectare intraspitalicească de 0,02 la sută. În alte compartimente, rata se situează în jurul valorii de 0,01 la sută. Anul trecut, infecţiile nosocomiale au produs de cele mai multe ori suprainfectare de plăgi. Anul acesta, avem două cazuri, dar care au produs infecţii respiratorii. De fiecare dată când Compartimentul de Control şi Prevenţie a Infecţiilor Nosocomiale, care există în fiecare spital ne prezintă un astfel de caz, noi trebuie să acţionăm şi să distrugem cauza acestei probleme”, a declarat Cecilia Birău, director adjunct al DSP Hunedoara.

Nu se raportează tot

Numărul real al cazurilor în care se descoperă infecţii intraspitaliceşti într-o unitate sanitară este imposibil de aflat. Asta, pentru că, potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, „există o subraportare a acestor cazuri”. Adică, responsabilii din spitale cu transmiterea mai departe a situaţiilor în care există focare de infecţii, nu le fac cunoscute şi celor de la DSP Hunedoara. Potrivit unui medic epidemiolog hunedorean, „există o reticenţă comunistă, nimeni nu se gândeşte că este mult mai bine să fie raportate astfel de cazuri, pentru a se găsi o rezolvare. În străinătate, medicii sunt apreciaţi dacă raportează o situaţie de acest gen, pentru că aşa se vede că îşi fac treaba. Dar la noi, există idei preconcepute şi, după cum am zis, o reticenţă comunistă”, spune medicul epidemiolog.

One thought on “Spitalele care te îmbolnăvesc

  • Hepatita cronica virala C, o boala vindecabila. Ptr. informatii reale si discutii pe forum, intrati pe hepatita-c.net, hepatita-c.gatworks.net

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura