Eveniment

Speranţe pentru investitorii ţepuiţi de brokerul Adriana Constantin

Livia Botici

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au prelungit ieri mandatul de arestare al brokerului devean Adriana Constantin (medalion), care, pe parcursul anilor 2002-2008, a ţepuit sute de investitori la bursă, provocându-le pagube de peste două milioane de euro. În timp ce sute de hunedoreni aşteaptă ca procesul pentru înşelăciune să se reia, în acest moment fiind suspendat, o persoană din rândul celor păgubite a reuşit, totuşi, să-şi recupereze banii investiţi.

Ambele cereri i-au fost respinse
În cursul zilei de ieri, judecătorii Tribunalului Hunedoara au hotărât ca Adriana Constantin să mai stea după gratii încă o perioadă. „Datorită faptului că procesul penal s-a suspendat de pe rolul instanţei Tribunalului, pentru a fi soluţionată de Curtea Constituţională, o excepţie de neconstituţionalitate, magistraţii au soluţionat ieri, numai două cereri formulate de către învinuită. Ambele, adică o cerere de liberare provizorie sub control judiciar şi o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsi ţara sau localitatea au fost respinse. Următorul termen de judecată a fost stabilit în data de 8 decembrie”, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. În timp ce astăzi, mai mulţi păgubiţi au fost prezenţi la tribunal, pentru a vedea dacă brokerul care le-a distrus viaţa, va fi eliberat sau nu, o deveancă poate să stea liniştită, pentru că a reuşit să-şi recupereze toţi banii investiţi.

Instanţa i-a dat câştig de cauză
În data de 19 ianuarie 2010, deveanca Marinela Olari, în vârstă de 48 de ani, a introdus la Judecătoria Deva o cerere de emitere a unei somaţii de plată, împotriva SSIF Broker SA Cluj-Napoca, societatea de brokeraj a cărei angajată era Adriana Constantin. În dosarul cauzei, femeia povesteşte cum a ajuns să fie păgubită de brokeriţă. „Întrucât doream ca o parte din economiile realizate să o investesc în valori mobiliare, m-am prezentat la sediul din Deva al SSIF Broker şi am dat 20.000 lei, reprezentând contravaloarea unor acţiuni. Ulterior, am mers din nou la sediul sucursalei, unde mi s-a eliberat de către Adriana Constantin,
reprezentanta societăţii, portofoliul de client, cu valoarea totală a investiţiilor de 40.278 lei”, spune Marinela Olari, într-unul dintre actele de la dosar. De fapt, banii femeii nu fuseseră niciodată investiţi, de firmă, în acţiuni. Deveanca a solicitat unei instanţe civile – la fel cum au făcut-o alte zeci de persoane ţepuite de brokeriţa Constantin, dar fără să aibă câştig de cauză în instanţă – ca SSIF Broker să-i returneze atât banii pe care i-a pierdut, cât şi suma pe care ar fi câştigat-o, în cazul în care acţiunile pe bursă ar fi fost cumpărate. Drept urmare, după şase luni de procese, magistraţii au soluţionat cauza – în spiritul dreptăţii şi al legii, spunem noi – oferind o rază de speranţă pentru cei câteva sute de păgubiţi. În data de 20 iulie 2010, judecătorii au hotărât ca SSIF Broker să-i returneze devencei suma de 20.000 de lei, dar i-au respins cealaltă cerere, referitoare la profitul pe care l-ar fi avut. Numulţumiţi de soluţie, avocaţii firmei de brokeraj au făcut apel împotriva sentinţei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura