EvenimentFlash

Speolog rănit, salvat din peşteră

Carmen Cosman, Maximilian Gânju

Importante forţe au acţionat în noaptea de sâmbătă şi în dimineaţa zilei de ieri, pentru salvarea unui speolog din Cluj Napoca, accidentat şi blocat în Peştera Şura Mare, din apropierea satului Ponor, comuna Pui. Acesta a alunecat pe o stâncă, prăbuşindu-se de la patru metri înălţime şi fracturându-şi o mână şi un picior.

Un apel la miezul nopţii

Grupul de cinci speologi clujeni a intrat în peşteră, sâmbătă, pentru a explora şi monitoriza coloniile de lilieci şi şi-a petrecut mai bine de 16 ore în adânc, din cauza accidentului. Alarma a fost dată de doi dintre speologi, în jurul orei 24, direct către Serviciul Salvamont. „Apelul a venit pe la 12 noaptea şi imediat, au plecat trei membri ai Serviciului Salvamont din Parâng, împreună cu doi salvamontişti de la Lupeni şi cu medicul Mihai Preda, de la SARS România. Situaţia s-a rezolvat în această dimineaţă (n.r.-ieri, duminică), în jurul orei 10, cu bine”, a declarat şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.

A alunecat pe o stâncă

Pentru că aveau nevoie de ajutor de urgenţă pentru a-l scoate pe rănit afară, iar ei nu aveau echipamentul necesar pentru salvare, speologii s-au hotărât ca doi dintre ei să rămână cu rănitul iar ceilalţi doi să iasă, pentru a cere ajutor. „Accidentul s-a petrecut la circa patru kilometri în interiorul peşterii, în galeria «Sifonul englezului», una dintre cele mai dificile şi era nevoie de o operaţiune complexă pentru a fi adus rănitul afară”, arăta medicul Mihai Preda, care a mai precizat că această peteră este catalogată de nivel A, adică de maximă dificultate. Până când echipele de intervenţie au ajuns la rănit şi a putut fi preluat, acestuia i-au fost asigurate de către colegi condiţii, astfel încât să nu intre în şoc hipotermic.

Conştient, dar cu dureri

La Peştera Şura Mare, au ajuns şi speologi specializaţi în misiuni de salvare din Arad şi Cluj, iar circa 30 de persoane, incluzând şi pompieri şi paramedici SMURD de la Petroşani, au intervenit la operaţiunea care a durat aproximativ 15 ore. Speologul rănit, în vârstă de 30 de ani (împliniţi astăzi – n.r.), a fost preluat de o ambulanţă şi dus la spital, pentru investigaţii şi tratament. Starea lui de sănătate este bună, el fiind conştient tot timpul, însă avea dureri mari, din cauza fracturilor.

Zona Şureanu, unde este situată şi Peştera Şura Mare, Retezat şi Parâng, este un tărâm de vis pentru exploratori, dat fiind multitudinea de fenomene carstice, însă cea mai mică greşeală poate fi fatală chiar şi pentru un explorator experimentat. Peştera Şura Mare este traversată de râul Ohaba. Are aproape 40 de metri înălţime şi 12 metri la bază, iar lungimea ei ajunge până la 4.500 de metri. În peşteră, temperatura aerului oscilează între opt şi 10 grade Celsius, iar a apei, între patru şi nouă grade Celsius. Aici, se adăposteşte cea mai mare colonie de lilieci din ţară.

În urmă cu aproximativ patru luni, la Peştera de Gheaţă, din apropiere de Uricani, a avut loc un accident asemănător, după ce un tânăr de 27 de ani a căzut de la aproximativ trei metri înălţime.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura