Categories: Actualitate

Spectrul războiului


Situaţia din ce în ce mai tensionată din Ucraina ridică, asupra Europei Răsăritene, aburii înecăcioşi ai războiului. Marile frământări din ultima vreme, de la Kiev, alimentate, trebuie să o spunem, şi de îndemnuri nu foarte cuviincioase şi deloc dezinteresate dinspre Europa Occidentală, finalizate cu o schimbare în forţă în fruntea statului vecin, au adus ţara vecină în pragul falimentului, şi economic, şi instituţional. Când părea, privind de departe, că ar fi rost de ceva aşezare a lucrurilor, în fapt, acestea s-au complicat şi mai mult. Graba, nu foarte clar explicabilă, de a se da semnale că Ucraina va semna un acord cu UE, deşi, în primul rând, ar fi trebuit rezolvată legitimitatea fără discuţie a conducerii ţării, prin organizarea de alegeri libere, s-a dovedit păguboasă: nu numai că un asemenea document nu putea fi credibil, semnat în astfel de condiţii, dar tensiunea provocată de ambiguitatea momentului a introdus în ecuaţia crizei alerta în creştere în zona Rusiei.
Apoi, republica autonomă Crimeea, cu majoritate rusească, şi-a exprimat, tranşant, opoziţia faţă de curentul pro-occidental de la Kiev. Ceea ce a dat Rusiei apă la moară, preşedintele Putin primind inclusiv încuviinţare parlamentară să pună piciorul în prag. Întreaga lumea a fost aruncată în aer, mai ales după ce americanii, care iubesc mult şi Ucraina – aşa cum au iubit Vietnamul, Coreea, Irakul, Siria! -, prin vocea lui Obama, au plasat direct în media o ameninţare făţişă: intrarea Rusiei în Ucraina nu va rămâne „fără consecinţe”. Ceea ce nu i-a picat bine liderului de la Kremlin, căruia i s-a arătat nuiaua, ca unui şcolar rebel.
Problemele sunt mai grave decât apar pe micile ecrane. Este clar că Rusia nu va ceda Ucraina, sub nici o formă. Este la fel de clar că Ucraina, pentru Uniunea Europeană, înseamnă, mai ales, încă o uriaşă piaţă de desfacere, dar şi o extindere geostrategică de vis. Din dos, SUA îşi freacă, fericite, mâinile, pentru că, pe blat cu UE, îşi avansează avanposturile militare până-n gâtlejul Rusiei, făcând dispozitivul militar strategic rusesc din Marea Neagră joacă de copii.
În absenţa unor soluţii vizibile, cu organisme internaţionale ce nu prea par interesate să rezolve echilibrat problema, războiul în zonă pare iminent. România, cu politicieni dormind sau postând poze pe facebook, s-a trezit, din nou, vorbind aiurea.

MesagerulHunedorean