Eveniment

Spectacol cu topoare, motofierăstraie şi joagăre

03 DSC_0206Natalia Bumbac    
    
Un spectacol care a „tăiat” răsuflarea trecătorilor a transformat la sfărşitul săptămânii trecute centrul Devei într-un adevărat atelier de tâmplărie. Pe la orele amiezii, echipa profesionistă de tăietori de lemne a cluburilor GV Team din Săcueni şi Timbersports West  din Arad şi-au demonstrat îndemânarea şi rapiditatea la spintecarea buştenilor cu toporul, joagărul sau motofierăstrăul.

Rapiditate, precizie şi îndemânare
Show-ul a fost deschis de către antrenorul echipei care a sculptat dintr-un buştean cu motofierăstrăul un scaun pe care l-a oferit privitorilor. Cea mai impresionantă demonstraţie a făcut-o Dan Petrescu, campionul naţional al tăiatului de lemne la înălţime. Acesta a trebuit să urce pe un buştean înalt de trei metri cu un dispozitiv special, pe care îl amplasa în adâncituri făcute cu toporul, iar în vârful stâlpului a trebuit să taie cu toporul o buturugă cu diametrul de 40 de centimetri. Un alt moment palpitant a fost acela când antrenorul echipei a feliat în discuri subţiri de câţiva milimetri un buştean care nu avea o bază stabilă, el fiind pe locul şapte la nivel mondial la această probă.
Spectatorii care au venit special pentru eveniment, sau cei aflaţi din întâmplare în Piaţa Unirii din Deva, au fost puternic impresionaţi de felul în care membrii echipei ştiau să folosească instrumentele de tăiat lemne. Pentru a fi convinşi că ceea ce fac campionii din acest domeniu nu este o „muncă” tocmai uşoară, câţiva spectatori au fost invitaţi să tragă la joagăr. Unul dintre ei nu a reuşit nici măcar să mişte unealta înţepenită în buşteanul cu diametrul de 70 de centimetri. Deşi pentru privitori pare o joacă, conform spuselor unuia dintre organizatori, ceea ce fac ei necesită mult antrenament şi precizie. Iar atenţia trebuie să fie maximă atunci când ai în mâini un obiect ca motofierăstrăul sau toporul.

Devenii, invitaţi să facă parte din echipa tăietorilor de lemne
Evenimentul şi-a propus să popularizeze acest sport printre locuitorii Devei, iar doritorii de a se înscrie în echipele de tăietori de lemne au putut-o face chiar la faţa locului. Sportul tăietorilor de
lemne îşi are originile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, aceste competiţii aveau loc între forestieri pentru a se stabili cel mai bun dintre ei, la nivel local. De-a lungul timpului, aceste competiţii s-au transformat într-un concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. România are o echipă din anul 2010, care a participat deja la mai multe campionate internaţionale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura