Categories: Comunitate

Sorin Nistor, primar Zam: sper ca seceta să ne ocolească anul acesta

Lipsa reţelei de alimentare cu apă a comunei Zam devine o problemă în fiecare vară. Odată cu vremea toridă, apa din fântâni scade drastic, majoritatea dintre ele secând. Primarul Sorin Nistor spune că necazul cade pe capul localnicilor, dar trebuie rezolvat de administraţie. Însă, şi în acest caz intervine o piedică: nu sunt bani la buget, o reţea de apă-canal fiind estimată ca câteva milioane de euro.
Suprafaţă mare, dar oameni puţini
„Alimentarea cu apă este prioritatea noastră numărul unu. Deocamdată, localitatea Zam e deservită de reţeaua spitalului de psihiatrie, dar restul de sate se folosesc de fântânile din gospodării. În anii trecuţi, am fost ajutaţi de pompieri, pentru a suplimenta necesarul de apă, fântânile oamenilor secând. Sălciva şi Pojoga, dar parţial şi Zam sunt localităţile cu astfel de probleme. Puţurile nu sunt foarte adânci, iar în momentul în care scade nivelul Mureşului, scade şi nivelul apei din fântâni. Oamenii îşi adapă animalele din pârâuri, din Mureş sau apelând la înţelegerea vecinilor”, spune Sorin Nistor. Pentru a introduce reţeaua de apă, în anii trecuţi s-a întocmit un proiect şi a fost depus pe fonduri europene (FEADR), dar nu a primit undă verde de finanţare. Odată ce vor apărea noile axe, se urmăreşte actualizarea şi redepunerea lui, însă dacă se va elimina una dintre condiţiile care taie avântul multor primari, din start. „Comuna noastră are circa 1.750 de locuitori, deci, sub 2.000, aşa cum este nevoie pentru a beneficia de fondurile respective. Doar dacă s-ar lua în calcul, ca şi consumatori permanenţi, cele 300 de persoane din cadrul spitalului, ne-am încadra în limite. Un alt aspect care ne poate pune frână ţine de satele Braşeu, Valea şi Deleni, aflate la mare altiudine şi cu un traseu de 25 de kilometri şi doar câteva zeci de locuitori. Aşa că se caută soluţii reale. Poate chiar de asociere cu altă comună. Cert este că vrem să rezolvăm problema într-un timp cât mai scurt, dar pe cum se poate. Suprafaţa noastră administrativ-teritorială este foarte mare, în raport cu populaţia. Nu am încercat şi pe fonduri guvernamentale, deoarece avem deja depus un proiect pentru modernizarea unui drum comunal (DC 163 Almaş-Sălişte) pentru care de 2,5 ani nu am primit nici un ban. Lucrările sunt începute”, mai susţine primarul. Până una-alta, speranţa pentru implementarea unei reţele de apă rămâne master planul judeţean, iniţiat de Apa Prod, în proiect fiind afiliată şi comuna Zam. Singurul inconvenient ţine de timpul în care se va desfăşura execuţia lucrărilor. (M. Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Victooooorie!

Corvinul aduce Cupa României acasă, la Hunedoara. Gladiatorii lui Florin Maxim au fost fantastici. Peste…

2 ore ago

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

3 ore ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

10 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

10 ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

10 ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

10 ore ago