Categories: Actualitate

Soluţii demne de laudă

Volodia Macovei
Cum nu prea plouă cu lucruri bune prin judeţul Hunedoara, atunci când acestea ies la iveală e mai mare dragul să scrii despre ele. Ieri, într-o excursie, cam doldora de festivism, e drept, prin două spitale hunedorene, am descoperit ce se întâmplă atunci când în fruntea unităţilor medicale sunt puşi buni gospodari. În aceste cazuri, două doamne: Graziela Achim, la Spitalul Municipal Orăştie, şi Liliana Stolnicu, la Spitalul General CF Simeria.
În aceste două spitale, cu dăruire şi efort din partea tuturor, de la manager, la echipele medicale, dar şi cu suportul autorităţilor locale, condiţiile s-au schimbat înspre cele demne de secolul în care trăim. Unităţi medicale modernizate, cu echipamente de ultimă generaţie, cu servicii de top, cu condiţii de spitalizare de mai mare dragul, cu condiţii excelente de muncă pentru personal, demonstrează că aşteptatul sosirii posmagilor moi în traistă e obicei prost şi nefolositor.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spunea că sunt foarte multe cazuri în care unităţi de acest fel se târăsc cu greutate, deoarece au manageri care habar nu au să scrie un proiect serios, capabil să atragă finanţări europene. Dar asta ştim cu toţii, din experienţe triste întâlnite la tot pasul. În fapt, ceea ce s-a întâmplat la cele două spitale despre care vorbim poate fi pus sub forma unor documente care să fie date ca exemple de abordare a problemelor prin asumarea unor soluţii. În cele două cazuri, s-a renunţat la plânsul de milă şi la văicărelile pe tema lipsei de fonduri şi s-au căutat variante de rezolvare.
La Orăştie s-a scris un proiect bun, sănătos, care a fost dus la capăt, fiind de mare ajutor şi municipalitatea. E drept că, deocamdată, s-a rezolvat problema ambulatoriului şi mai sunt de rezolvat probleme la spitalul propriu-zis. Dar, cum s-a putut o dată, sunt mari şanse să se facă un nou proiect bun.
La Simeria, managerul a rezolvat problemele cu banii, a mai mutat structura, a mai diversificat serviciile, apoi a pus ban cu ban, din veniturile proprii, şi s-au făcut investiţii importante, spitalul CF, la venerabila vârstă de 103 ani, arătând acum cu totul altfel, modern şi primitor.
Aşadar, avem şi în judeţul Hunedoara soluţii demne de toată lauda.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Felicitare Paste

21 de ore ago

Felicitare Paste

21 de ore ago

Felicitare Paste

21 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

21 de ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

21 de ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

21 de ore ago