Solidaritatea pãdurenilor a salvat un proiect de 29 milioane lei

Nicolle Ebner

În plină criză, Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH) a reuşit să demareze a treia mare investiţie în domeniul infrastructurii, cu ajutorul unei finanţări externe. Ieri, a avut loc prezentarea proiectului de modernizare a Drumului judeţean 708 D-Veţel-Muncelu Mic-Poieniţa Tomii-Feregi, proiect în valoare de peste 29 de milioane de lei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Modern, mai rapid şi mai ieftin

Tronsonul de drum care va fi reabilitat şi modernizat are o lungime de aproape 11 km şi străbate comunele Cerbăl, Bunila şi Lunca Cernii de Jos. Proiectul vizează îmbunătăţirea legăturilor rutiere în centrul judeţului şi va permite conectarea în fapt a DJ 708 D la reţeaua drumurilor naţionale-între DN 7 şi DN 68, prin intermediul DJ 687 D şi la viitorul coridor IV Pan European. Conform studiului de fezabilitate, platforma carosabilă existentă va fi lărgită la şase metri, cu supralărgiri în curbe, iar pentru evacuarea şi descărcarea şanţurilor de apele pluviale din zona drumului judeţean vor fi amenajate 49 de podeţe tubulare. Se preconizează ca odată cu finalizarea lucrărilor, să se înregistreze o creştere cu 15 la sută a traficului de marfă şi pasageri, până în 2032; o reducere a duratei călătoriei la 40 de minute şi o scădere a cheltuielilor de transport cu 30 la sută. „Scopul nostru a fost ca prin modernizarea tronsonului Veţel-Muncelu Mic-Poieniţa Tomii-Feregi să dezvoltăm Ţara Pădurenilor. O zonă extraordinar de frumoasă, dar care a fost lăsată în paragină. Locaţia merită această investiţie, cu atât mai mult, cu cât pădurenii au dat dovadă de adevărată solidaritate, cedând terenurile necesare lărgirii drumului, fără să fim nevoiţi să le răscumpărăm cu bani de la bugetul Consiliului Judeţean. Le mulţumesc primarilor comunelor Cerbăl şi Veţel, dar şi celor două comunităţi. Dacă n-ar fi fost ei, eram în situaţia să nu putem realiza acest proiect”, a declarat preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ.

Aviz contestatarilor

Un alt proiect cu finanţare externă, drumul de la Lunca Cernii, este blocat, din cauza contestării licitaţiei pentru desemnarea constructorului. În cazul proiectului de acum, Moloţ îi avertizează pe cei care deja se pregătesc să conteste licitaţia, doar ca să împiedice realizarea investiţiei, nicidecum din alte raţionamente că: „dacă nu sunt întemeiate, CJH se va îndrepta împotriva contestatarilor şi va cere recuperarea daunelor înregistrate, ca urmare a amânării lucrărilor”.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Drumul se face pentru ca MOLOT a cumparat in acea zona foarte multe pasuni pentru oile lui! Nu are nicio legatura cu solidaritatea padurenilor! Sper ca MOLOT sa faca o afacere si pe la Vadu Dobrii..sa avem si acolo drumuri!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

9 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

9 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

9 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

9 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

9 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

9 ore ago