Categories: ComunitateFlash

SMURD, în pericol de desfiinţare?

Cristina Ghenea

Proiectul de lege care prevede modificarea sistemului medical pune pe jar întreaga ţară, iar asta, deoarece unii se tem că Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) ar putea fi desfiinţat. O petiţie on-line care se împotriveşte acestui proiect circulă pe toate site-urile de socializare, iar peste 5.000 de utilizatori ai Facebook-ului şi-au spus deja cuvântul.
Iniţiată sub numele „Spune NU desfiinţării SMURD!”, petiţia îşi propune modificarea proiectului de lege care ameninţă activitatea paramedicilor SMURD. „În mod direct, acest proiect de lege nu desfiinţează serviciul SMURD, însă în mod indirect, se pare că cetăţenii au simţit un pericol. Este vorba despre înfiinţarea unor servicii private pe medicina de urgenţă, servicii pe care le consider neloiale“, a declarat Petru Mărginean, preşedintele Asociaţiei Salvital Hunedoara – cea care gestionează serviciul SMURD din judeţul nostru.
Cu două module mai puţin
De asemenea, Petru Mărginean a adăugat că două dintre cele opt module SMURD din judeţul nostru sunt în pericol de desfiinţare, din cauza celor care nu-şi achită contribuţiile. Acest lucru s-ar putea întâmpla curând, întrucât bugetul Asociaţiei Salvital mai acoperă doar două luni de activitate. „Salariile paramedicilor nu au mai fost majorate din 2008 şi ajung până la maximum 1.100 de lei, cu tot cu sporuri. În schimb, numărul intervenţiilor creşte continuu. În 2011, de exemplu, SMURD Hunedoara a fost solicitat în 5.600 de situaţii de urgenţă, dublu faţă de 2007, anul în care ne-am început activitatea. Din păcate, însă, încă avem de recuperat circa 1,2 milioane de lei, iar modulele din zona Vulcan – Lupeni şi Ilia – Brad riscă să fie desfiinţate“, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Salvital Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Marginean risca sa piarda salariul de 4000 euro ,pe care il incaseaza in fiecare luna,plus masina la scara secretara si alte beneficii.

  • oameni buni,
    sa nu uitam ca si smurd-ul a pornit ca o entitate privata. Acum se pune problema ca cei mai buni sunt cei de la smurd. Ei bine , deocamdata.Eu zic sa dam si altora sansa sa demonstreze ca pot fi mai buni decat smurd.

  • @Robert Oprea:
    SMURD nu a pornit ca o entitate privata ci non-profit!
    Oricine vrea sa infiinteze fundatii non-profit, este liber sa o faca; problema este ca gasca politicienior guvernanti vrea sa transforme asta intr-o afacere a prietenilor de partid, distrugand mai intai concurenta.
    Daca sunt corecti si bine intentionati, n-au decat sa infiinteze ce vor, dar sa lase SMURD-ul in pace!

  • Lasati SMURd in pace> Cine sa desmonstreze ca este mai bun decat SMURD. Asa ceva u exista. Desfiintezi SMURD ca vrea sa vina cineva acum sa dovedeasca ca este mai bun ca EL? De ce nu a facut cineva un al doilea SMURD pana acum? POliticienii nostri au alti clienti si da acum in cap la SMURD. SMURD NU TREBUIE DESFIINTAT. Este poate singurul lucru bun din Romania si trebuie sa il pastram cu orice pret. Sau va deranjeaza ca este conceput de un strain?

  • ...da să se desfiinţeze odată şi cel mai bun lucru din judeţ şi chiar din ţară!!!!..da,domnule Blaga ,să rămâi dumneata cu AXIS-ul tău, să poţi sifona tu banii!!!!...suntem un popor de căcaţi, am avut şansa să învăţăm de la RAED Arafat iar acum ne batem joc de el!!!!..bravo popor român!!!...nu-l iubesc pe Mărgineanu,dar m-am supărat când puterea portocalie încearcă să-i dea la o parte şi să-i ia prin aspiraţie, gata puse la punct, unităţile de SMURD, dotate şi puse la punct, pe banii contribuabiilor!!! ...bine gândit domnilor politicieni de la guvernare!!!...spitale închise,posturi de Poliţie desfiinţate,şcoli închise,secţii de pompieri desfiinţate,acum şi module SMURD închise !!!!...ce dracu suntem doar 10 milioane de români în ţara asta şi s-au redus seviciile la jumătate????? ...aşa vă trebuie votanţilor din România!!!!

  • @georgica - asa te vreau, asa-i vreau pe toti romanii, revoltati, in strada, cu petitii. N-au bani pentru un amarat de autobus sa duca copiii la scoala dar au bani pentru autobuzul echipei de fotbal? Rusine. N-au bani pt. un spital amarat, bietii tarani, dar au bani pt. gondole, chipurile sa atragem turistii. Institutiile sociale ma reprezinta si pe mine, contribuabilul, si pe tine, pe noi toti. Statul nu este o entitate aeriana. Asa este, sa se renunte la masinile luxoase platite din banii nostri, bicicletele sunt grozave sa le mai scada burtile.

  • @gigi O avea omul ala 4000 euro, sa dea Domnu sa nu ai niciodata nevoie de o interventie de urgenta furnizata de sistemul medical de stat (cunoscuti pentru intarzierile masive la apel)

  • Ba robert oprea pe cine sa lasam sa demonstreze ca e mai bun?acea parte a sistemului de sanatate care daca nu ai bani nu te opereaza?care te lasa sa zaci in chinuri ca nu ai bani sa le dai?care in serviciul de ambulatoriu nu da doi bani pe tine ca esti mai prost imbracat si nu ai o educatie tocmai buna pana nu le dai,ai chicit SPAGA?Aasa ca sa vedem rezultate si pe urma pareri.Va multumesc.

  • @Radu N
    Bravo dom'le
    Pai daca e chiar asa de non profit la ce ii mai trebuie concurenta?
    Poate sa-i mai creasca leafa lui dom' Marginenu ???
    SMURDUL e bine sa fie desfiintat si facut un singur sistem de urgenta eficient. Nu sa plece 2 la o urgenta si sa fie filmat doar SMURDUL si dat la televizor ca e mai rosu si mai colorat!!!!!