Actualitate

Singurele locuri din lume fără legi: „Libertate totală!” Aici e Paradisul pe pământ

Legile sunt constituite pentru a menține pacea și ordinea. De ase­menea, legile definesc ceea ce o comunitate de oameni con­si­deră important pentru modul lor de viață. Pentru alții, legile îngră­desc libertatea și individua­li­ta­tea. Mai există încă locuri pe pă­mânt unde aceste legi formale, așa cum le cunoaștem noi, în mare parte nu există, scriu cei de la playtech.ro.

Antarctica, continentul tuturor și al nimănui
Primul loc este Antarctica. Un tratat încheiat în 1959 a garantat că acest loc este liber pentru toți. Dar nu este altceva decât o mare bucată de gheață. Nu are prea multe de oferit în ceea ce privește resursele naturale și este abia lo­cuibilă. Întregul continent este donat științei pentru ca oamenii de știință să studieze și să experi­men­teze. Nici o națiune nu deține sau guvernează în mod legal Antartica, așa că nu există un organism cen­tra­lizat de legiferare pe continent. În schimb, în 1952, Tratatul Antar­cticii a fost semnat de un grup de țări care aveau oameni de știință în Antarctica și în jurul acesteia și care efectuau deja cercetări. Inițial, a fost aprobat de semnatarii inițiali, șapte țări care aveau pretenții asu­pra unor teritorii din Antarctica. Prin­tre acești semnatari inițiali se nu­mărau: Argentina, Australia, Chile, Franța, Noua Zeelandă, Norvegia și Regatul Unit. Din 1961, când Tra­tatul Antarcticii a fost pus în aplicare, multe alte națiuni ale lumii l-au adoptat. Din punct de vedere juridic, aceste acorduri sunt obli­gatorii doar pentru acele națiuni sau țări care le semnează. Pentru cei care nu au semnat tratatele, nu există efectiv nicio lege în Antarctica.

Apele internaționale, un spațiu fără legi
Apele internaționale sunt defi­nite ca fiind cele situate dincolo de 12 mile marine de orice corp de apă care înconjoară o națiune și care nu sunt guvernate de nicio lege suverană. Dar țineți-vă totuși costumul de căpitan. Deși aceste ape sunt adesea considerate ca fiind fără lege, Convenția privind marea liberă preia controlul. Aceasta garantează că pirateria este ile­gală, la fel ca și crima. Ori­cine este prins săvârșind o faptă ilegală va fi judecat în conformitate cu legea amiralității. De-a lungul secolului al XX-lea, s-au făcut multe încercări de a dezvolta o „lege internațională a mării”.
Mai recent, aceste discuții au culminat cu cea de-a treia și cea mai recentă Convenție a Națiunilor Unite privind dreptul mării. Convenția a avut loc la Montego Bay, Jamaica, în 1982. Întâlnirea a avut un mare succes, având ca rezultat faptul că peste 160 de țări au semnat un acord până în 2017. Mai multe țări, printre care Statele Unite și altele cu coaste semnificative orientate spre ocean și spre mare nu au semnat încă acordul. Cu toate acestea, acest acord are un domeniu de aplicare și un efect limitat, întrucât se referă doar la zonele aflate la 12 mile sau mai puțin de țărmul unei țări. În ceea ce privește infracțiunile săvârșite dincolo de zonele de 12 mile, în general, cel mai adesea se aplică legile țării care deține nava sau structura pe care a fost comisă infracțiunea. Acest lucru poate părea destul de simplu, dar navele de pe mare sunt adesea în mișcare, ceea ce creează bătăi de cap jurisdicționale pentru investigatori și funcționari guvernamentali.

Un loc fără legi, teritoriul vestic al Afganistanului
Teritoriul vestic al Afganistanului, cunoscut și sub numele de „Afganistanul neguvernat”, este o altă zonă de anarhie. În acest colț de lume, legile tribale sunt impuse de diverse triburi indigene din regiune, lăsând unele zone complet neguvernate. Nu este revendicată de stat și, prin urmare, este guvernată de un mozaic de lideri tribali locali. Acest stil de guvernare a fost denumit „statul de drept rebel”. De-a lungul timpului, talibanii au dezrădăcinat treptat și au înlocuit sistemele cutumiare și de stat de soluționare a conflictelor și de justiție cu propriile lor instanțe în zonele pe care le influențează și le controlează. În multe zone din vestul Afganistanului, acesta este singurul sistem de justiție la care are acces populația. Prezența guvernului național este minimă în zonele îndepărtate ale țării. Tribunalele talibane au devenit atât de răspândite. Acest lucru s-a datorat luptei pentru dezvoltarea unui sistem de justiție de stat funcțional în Afganistan după 2001 și cu anarhia care a urmat în multe dintre aceste regiuni. Dacă nu ar fi existat acest eșec generalizat de a asigura accesul la justiție pentru afgani de către guvernul național, se poate spune că instanțele sharia nu ar fi fost un atu atât de puternic pentru talibani. Cu toate acestea, haosul total pe care lipsa legilor îl provoacă în această regiune a sporit în mare măsură dorința și nevoia de legi mai formale.

Bir Tawil, Africa. Unde nu sunt legi, nu există tocmeală
Bir Tawil este o bucată de pământ care umple un spațiu curios în Africa în ceea ce privește legea. Terenul a fost cumpărat în 2014 de un tată american în efortul de a-și transforma fiica într-o prințesă. Acest colț de lume în mare parte uitat a rămas nerevendicat de Egiptul sau Sudanul vecin. Tatăl american a cumpărat terenul lansând un apel global de crowdfunding cu scopul de a obține 250.000 de dolari în efortul de a pune în funcțiune noul său „stat”. Statutul neobișnuit al Bir Tawil este situat între granițele a două țări și totuși revendicat de niciuna dintre ele. Este un produs secundar al cuceririlor coloniale din nord-estul Africii, în timpul unei epoci în care britanicii controlau Egiptul și egiptenii influențau Sudanul.
Slab City, California. O comunitate de viață alternativă gratuită fără legi
Slab City nu este departe de civilizație. Se află la doar o sută de kilometri est de San Diego. Este o comunitate de viață alternativă gratuită care a fost o bază din al doilea război mondial, Marine Barracks Camp. Numele Slab City a fost inventat de la plăcile de beton care au fost rămășițele bazei militare după ce a fost abandonată. Unul dintre motivele pentru care se trăiește în comunitate este sărăcia. Dar pentru unii, sentimentul de libertate față de legi și ordonanțe este un motiv întemeiat pentru a rămâne și a-și stabili reședința permanentă. Slab City este adesea numit „Ultimul loc liber din America”, numele poate fi mai mult hiperbolic decât adevărat. Recent, statul California a anunțat că intenționează să exercite controlul și să dețină Slab City, încercând să îl vândă unor companii energetice. Mai mult, deși pretind că sunt complet independenți, Departamentul șerifului din comitatul Imperial și Departamentul de pompieri din Niland oferă adesea servicii pentru Slab City, chiar dacă nu primesc bani din taxe.

Insulele Pitcairn. Cu 48 de oameni, ce nevoie ar fi de legi?
Cu o populație de numai patruzeci și opt de persoane, conform unei estimări din iulie 2014, Insula Pitcairn este cea mai mică jurisdicție națională din lume în funcție de populație. Insula Pitcairn și insulele nepopulate din jurul ei sunt revendicate ca teritoriu britanic de peste mări de către Regatul Unit. Deși insula se află sub domnia legilor britanice, locuitorii insulei sunt lăsați singuri să își elaboreze propriile legi și să se autoguverneze.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

De ce ai alege o drujbă electrică?

Într-o lume în care tehnologia avansează rapid, instrumentele electrice devin din ce în ce mai…

10 ore ago

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

15 ore ago