Sindicaliştii îi cer lui Iohannis promulgarea Ordonanţei privind creşterile salariale

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care îi cere să promulge OUG nr. 35/2015, care prevede creşterea salariilor cu 10 la sută pentru angajaţii din administraţia publică locală. În caz contrar, sindicaliştii anunţă că vor trece la acţiuni de protest şi anume încetarea programului de lucru timp de două ore în fiecare zi, pe termen nelimitat.
Semnături pentru greva generală
În scrisoarea adresată preşedintelui României, FNSA arată care sunt motivele pentru care au decis să protesteze, susţinând că bugetarii din administraţia publică locală sunt singurii care nu au beneficiat de majorări salariale în ultima perioadă. Deşi au fost trase mai multe semnale de alarmă, precum greva generală de o zi, din 30 aprilie, la care au participat 32.000 de salariaţi din mai multe judeţe, veniturile acestora au rămas la fel de mici. „Spre surprinderea noastră, după aceste acţiuni de protest, toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în sectorul bugetar au beneficiat de majorări salariale semnificative, în unele cazuri de până la 70 la sută, cu excepţia salariaţilor din administraţia publică locală! În aceste condiţii, FNSA strânge semnături în vederea declanşării grevei generale în administraţia publică locală, ca urmare a faptului că salariaţii din primării, consilii judeţene şi instituţiile subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării sunt cei mai slab plătiţi salariaţi din sectorul bugetar. Peste 50 la sută dintre aceştia au salariul sub 1.200 de lei pe lună”, se arată în textul scrisorii adresate lui Klaus Iohannis.
Trebuie menţionat că avertismentul lansat de sindicalişti vine pe fondul declaraţiilor premierului Dacian Cioloş, care a afirmat că nu ştie sigur dacă sunt bani la buget pentru aceste măriri salariale. Asta, deşi Ordonanţa a fost votată în Parlament şi transmisă spre promulgare preşedintelui României, trebuind să intre în vigoare cu data de 1 decembrie.
La Hunedoara, mobilizare greoaie
Aceleaşi nemulţumiri îi frământă şi pe cei din administraţia publică locală din judeţ. Doar că, potrivit liderului sindical al angajaţilor Consiliului Judeţean Hunedoara, aceştia nu s-au decis dacă se vor alătura acţiunii de protest, fiind afiliaţi la o altă federaţie, de la conducerea căreia aşteaptă un semnal. „Aşteptăm să vedem care va fi semnalul de la conducerea Federaţiei «Columna», la care suntem afiliaţi. Am mai participat în acest an şi la alte proteste, iar revendicările au rămas aceleaşi. Principalele nemulţumiri sunt legate de nivelul de salarizare a angajaţilor din administraţie, care nu este conform cu responsabilităţile pe care le avem. O altă discuţie ar putea fi pe tema diferenţelor foarte mari dintre salariile celor din administraţia locală, faţă de ale celor din administraţia centrală. În principiu suntem de acord cu această acţiune de protest, dar aşteptăm o decizie de la nivel central”, a afirmat Andrei Mihuţ, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică a judeţului Hunedoara. Potrivit acestuia, în organizaţia sindicală pe care o conduce în acest moment sunt înscrişi în jur de 350 de membri, angajaţi ai CJ Hunedoara şi din instituţiile subordonate, dar şi funcţionari din trei primării comunale din judeţ. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

12 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

12 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

12 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

12 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

12 ore ago