Simpozion ştiinţific la muzeul devean

8 mai 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Ultima Ora

Magdalena Şerban

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în perioada 10-11 mai 2018, simpozionul ştiinţific „Cercetări arheologice în spaţiul transilvănean. Stratigrafie şi cronologie. În memoriam Ioan Andriţoiu (1940 – 2008)”. Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 10 mai, la ora 09.30, în Sala şemineului din Palatul Magna Curia.

Organizarea acţiunii le revine specialiştilor din cadrul MCDR (dr. Nicolae Cătălin Rişcuţa, dr. Iosif Vasile Ferencz, dr. Ioan Alexandru Bărbat, dr. Antoniu Tudor Marc şi dr. Ionuţ Cosmin Codrea), aici urmând să fie susţinute circa 25 de lucrări de către cercetători de la principalele muzee şi instituţii de învăţământ superior din ţară.
„În 2018 se împlinesc 10 ani de la trecerea în veşnicie a profesorului dr. Ioan Andriţoiu. După cum se ştie, arheologul Ioan Andriţoiu şi-a început cariera la Muzeul Judeţean Hunedoara-Deva, instituţie în cadrul căreia şi-a desfăşurat activitatea vreme de peste două decenii. Cercetările efectuate în această perioadă au fost extrem de prolifice, rezultatele lor constituind nucleul tezei sale de doctorat apărută în 1992, sub titlul Civilizaţia tracilor din sud-vestul Transilvaniei. Acestea reprezintă încă repere importante în reconstituirea evoluţiei comunităţilor umane din Transilvania în epoca bronzului. Preocupările profesorului Andriţoiu nu s-au limitat însă la epoca bronzului, ci au vizat şi aspecte ale epocii fierului sau perioadei romane, finalizate prin numeroase articole, studii sau volume. Cu răbdare, pricepere şi modestie, a îndrumat mai multe generaţii de tineri care s-au format ca istorici, în calitate de muzeograf la Deva, de cercetător la Institutul de Tracologie din Bucureşti, sau la catedră, la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Amintirea unui dascăl, coleg şi prieten bun ne leagă de cel care a fost Ioan Andriţoiu”, precizează comitetul de organizare al evenimentului.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Accidente rutiere cu răniţi

Luni, un bărbat de 32 de ani, din judeţul Alba, în timp ce conducea un autoturism prin comuna Crişcior, din...

Râu de Mori: Binele câtorva familii tinere atârnă de o hotărâre a Consiliului Local

Tinerii care vor să-şi construiască o casă în 2018 pot primi o mână de ajutor de la stat, conform legislaţiei...

„Diamant“ şi complicii săi, trimişi în judecată

Trei indivizi, doi din Vulcan şi unul din Bistriţa, vor fi judecaţi de o instanţă din Bănie, deşi au atacat...

Închide