Categories: Actualitate

Şi bogaţii şi scutiţi de impozite

Fişierele secrete IRS scot la iveală nu­meroase înregistrări nemaivăzute în care se dezvăluie modul în care cei mai bogaţi oameni de pe planetă evită impozitul pe venit. ProPublica a obţinut informaţii care arată cum miliardarii plătesc puţin sau deloc impozitul pe venit în comparaţie cu averile lor imense.

Cele mai păzite secrete
În 2007, Jeff Bezos (foto), pe atunci multi­mi­li­ar­dar şi acum cel mai bogat om din lume, nu a plătit nici un ban în impozite fe­derale pe venit. Potrivit rapoartelor, a reuşit din nou să­vârşirea acestei infracţiuni în 2011. În 2018, fondatorul Tesla, Elon Musk, cea de-a doua cea mai bogată persoană din lume, nu a plătit nici un impozit federal pe venit. Michael Bloomberg a reuşit să facă acelaşi lucru în ultimii ani. Investitorul miliar­dar Carl Icahn a făcut-o de două ori. Iar George Soros nu a plătit niciun impozit federal pe venit trei ani la rând.
Înregistrările IRS arată că cei mai bogaţi pot – perfect legal – plăti impozite pe venit care reprezintă doar o mică parte din sutele de milioane, dacă nu chiar miliarde. În­re­gistrările fiscale confidenţiale obţinute de ProPublica arată că bogaţii ignoră acest sistem.
Bogăţia lor provine din valoarea cres­cândă a activelor, cum ar fi stocurile şi pro­prie­tăţile. Aceste câştiguri nu sunt definite de legislaţia SUA ca venituri impozabile decât dacă şi până când miliardarii vând.
Nimeni dintre cei 25 de bogaţi nu a evitat mai tare impozitul ca Buffett. Potrivit lui Forbes, averile sale au crescut cu 24,3 mili­arde de dolari între 2014 şi 2018. În acei ani, datele arată, Buffett a raportat că a plătit taxe de 23,7 milioane de dolari. Acest lucru rezultă la o rată de impozitare ade­vă­rată de 0,1 la sută sau mai puţin de 10 cenţi pentru fiecare 100 de dolari pe care
i-a adăugat averii sale.
Mai trebuie spus că informaţiile fiscale sunt printre cele mai păzite secrete din guvernul federal. În 2007, miliardarul Bezos a plătit zero impozite federale pe venit. Ave­rea lui Bezos a crescut cu 3,8 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Cum a ajuns o per­soană care se bucură de acest tip creştere a averii să nu plătească nici un impozit pe venit? Simplu. În acel an, Bezos, care şi-a depus declaraţiile împreună cu soţia sa de atunci, MacKenzie Scott, a raportat un venit nesemnificativ (pentru el) de 46 de mi­li­oane de dolari în venituri, în mare parte din plăţi de dobânzi şi dividende pe investiţii ex­terne.
În 2011, Bezos a depus o declaraţie fis­cală prin care a raportat că a pierdut bani, chiar a pretins şi a primit un credit fiscal de 4.000 USD pentru copiii săi.

Cum a procedat George Soros
Un purtător de cuvânt al Soros a declarat: „Între 2016 şi 2018, George Soros a pierdut bani din investiţiile sale, prin urmare nu a datorat impozite federale pe venit în acei ani. Domnul Soros susţine de mult impozite mai mari pentru americanii bogaţi”. Metodă care s-a repetat.
De asemenea Buffett a evitat să-şi trans­forme averea în venit. Din 2015 până în 2018, el a raportat venituri anuale cu­prinse între 11,6 şi 25 milioane de dolari. Acest lucru poate părea foarte mult, dar Buffett se situează ca cea de-a şasea cea mai bo­gată persoană din lume – în valoare de 110 miliarde de dolari conform estimărilor For­bes din mai 2021. Cel puţin 14.000 de con­tri­buabili americani în 2015 au raportat ve­ni­turi mai mari decât el, potrivit datelor IRS.
Multe companii din Silicon Valley şi info­tech au imitat modelul lui Buffett, evitând dividendele pe acţiuni, cel puţin pentru o vreme. În anii 1980 şi 1990, companii pre­cum Microsoft şi Oracle au oferit acţiona­rilor o creştere şi profituri spectaculoase, dar nu au plătit dividende. Google, Face­book, Amazon şi Tesla nu plătesc dividende.

Metoda lui Elon Musk
Anul trecut, Tesla a raportat că Musk a pro­­mis aproximativ 92 de milioane de ac­ţi­uni, care valorau aproximativ 57,7 miliar­de de dolari începând cu 29 mai 2021, ca ga­ranţie pentru împrumuturi personale. În 2015, a plătit doar 68.000 de dolari în im­pozitul fede­ral pe venit. În 2017, a fost de 65.000 de do­lari, iar în 2018 nu a plătit nici un impozit fe­deral pe venit. Între 2014 şi 2018, a avut o rată de impozitare ade­vă­rată de 3,27%.
Michael Bloomberg, cel mai bogat al 13-lea american de pe lista Forbes, raportează adesea venituri mari, deoarece profiturile companiei private pe care o controlează îi revin lui în principal.
În 2018, el a raportat venituri de 1,9 miliarde de dolari. Când a venit vorba de impozite, Bloomberg a reuşit să-şi reducă factura folosind deduceri făcute posibile prin reduceri de impozite adoptate în timpul administraţiei Trump, donaţii caritabile de 968,3 milioane de dolari şi credite pentru că a plătit impozite străine.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

17 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

17 ore ago