Categories: ActualitateFlash

Şi-a încheiat socotelile cu viaţa la 48 de ani

Sorina Popa

O veste a căzut ca un trăznet peste dascălii şi elevii Colegiului Naţional Decebal din Deva. Unul dintre cei mai experimentaţi şi apreciaţi profesori şi-a luat viaţa. Ieri, la înmormântarea educatoarei, colegii ei nu-şi reveniseră încă.

A vorbit cu fiica ei, la telefon

Joia trecută a fost ultima zi din viaţa Teodorei Onea, un dascăl cu 21 ani de experienţă, la Colegiul Naţional Decebal, din municipiul Deva. Femeia lucra, potrivit colegilor săi, câte 10-11 ore pe zi. Era o mână de om, mereu pe fugă, mereu preocupată să-i înveţe pe elevi germana. Toţi cei care au cunoscut-o spun că şi-a iubit cu adevărat profesia, era pasionată de şcoală. Prin mâinile ei au trecut generaţii de elevi. Ieri, însă, foşti elevi şi dascăli de la cel mai prestigios liceu din Deva au plâns-o şi au urmat-o pe ultimul drum pe Teo, cum îi spune toată lumea.
Colegii ei povestesc că, de câteva luni, profesoara Onea avea probleme de sănătate, fiind diagnosticată cu depresie. Se trata la Timişoara. Joi a avut ore cu un elev, iar apoi a decis că trebuie să-şi încheie socotelile cu viaţa. Aşa a şi făcut, punându-şi ştreangul de gât, acasă la ea. Se pare că femeia a lăsat o scrisoare de adio familiei. În ziua fatală, ea a vorbit cu fiica ei, Ioana, la telefon, fără să dea de înţeles ce avea să facă. Cu atât mai mult, cu cât fiica profesoarei este gravidă în ultima lună, iar o asemenea tragedie nu are cum să-i facă bine sarcinii. Dar, Teodora nu a ţinut cont de nimic, dovadă că era hotărâtă să-şi încheie socotelile pe pământ.

„Unii oameni ard mai repede decât alţii”

Sicriul cu trupul profesoarei a fost depus în Sala de Sport a liceului, unde ea a predat timp de 21 de ani. Ieri, zeci de persoane au venit aici să-şi ia rămas bun de la cea care a fost o apreciată profesoară. Apoi, lumea s-a mutat în cimitirul din Micro 15, unde aceasta a fost îngropată.  Atât la liceu, cât şi la cimitir, preotul a ţinut o slujbă scurtă, aşa cum se obişnuieşte în cazul celor care se sinucid. La doar 48 de ani, profesoara a simţit că nu poate merge mai departe, deşi în scurt timp devenea bunică şi exista o speranţă în viaţa ei.
Directorul Colegiului Naţional Decebal, Florin Ilieş, a ţinut un scurt discurs la înmormântare, surprinzând, exact, felul de a fi al Teodorei Onea. El spunea că, unii dintre noi, ard mai repede decât alţii. Aşa s-a întâmplat şi cu profesoara de limba germană care a plecat dintre noi mult prea repede.
„Suntem cu toţii şocaţi. A fost o colegă bună şi o profesoară harnică şi responsabilă faţă de munca ei cu elevii”, a spus directorul Colegiului Naţional Decebal Deva.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

18 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

18 ore ago