Categories: ActualitateFlash

Serviciul de Medicină Legală Hunedoara are un sistem unic în lume de înregistrare a autopsiilor. Invenţia doctorului Mărculescu

Oana  Mihnea

Judeţul nostru se poate mândri cu o metodă unică în ţară, şi chiar în lume, folosită la nivelul Serviciului de Medicină Legală Hunedoara. Este vorba despre un sistem de monitorizare, stocare şi prelucrare a datelor în expertiza medico-legală, invenţie care aparţine însuşi şefului serviciului, medicul primar legist Dan Mărculescu.
Ce înseamnă?
La nivelul Serviciului de Medicină Legală Hunedoara funcţionează acest sistem încă din anul 2010. Însă, oficial, medicul legist Dan Mărculescu a primit brevetul de invenţie abia în 30 august 2013, semnat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Având în vedere acest lucru, sistemul de monitorizare a expertizei medico-legale este o idee inedită, care aparţine medicului hunedorean şi este o inovaţie mai mult decât utilă, care până în momentul de faţă nu a fost preluată de alte servicii judeţene. Potrivit datelor furnizate de Dan Mărculescu, în sala de autopsie, acolo unde cadavrele sunt analizate de medicii legişti pentru a stabili care este cauza morţii, sunt montate două camere de luat vederi, care sunt amplasate în unghiuri diferite pentru a putea surprinde toate detaliile expertizei. Aceste camere au o capacitate de mărire a imaginii care depăşeşte posibilitatea fiziologică a ochiului uman. Imaginile sunt proiectate pe un monitor, aflat în aceeaşi încăpere şi se derulează în timp real în timpul operaţiei din sală, lucru care îi ajută foarte mult şi pe medici pentru observarea celor mai mici detalii. Toate înregistrările de pe camerele video sunt mai apoi stocate pe hard-uri şi cd-uri, formându-se astfel o evidenţă ordonată a tuturor autopsiilor care se fac la nivelul serviciului. Până acum, arhiva înregistrărilor cuprinde câteva mii de filmuleţe.
Mai mult decât util
De fapt, invenţia este un cumul de proceduri care au ca principal rezultat demonstrarea adevărului. „Sistemul MLSIT este foarte important în activitatea noastră, pentru că orice contestaţie sau nelămurire la expertiza medico-legală se poate proba cu ajutorul imaginilor înregistrate. La solicitarea autorităţilor sau a organelor de anchetă, putem pune la dispoziţie aceste imagini pentru elucidarea unui anumit caz. În sala de autopsie sunt trei mese pe care se poate lucra, avem cinci medici legişti şi trei operatori IT, care se ocupă de realizarea înregistrărilor. La o expertiză medico-legală participă un medic legist, un asistent, un autopsier şi operatorul IT“, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, medicul primar legist Dan Mărculescu.
Site-ul online www.autopsysystemit.com unde este prezentat sistemul MLSIT atrage zilnic zeci de vizitatori din toate colţurile lumii, a căror curiozitate pare să fie stârnită de procedura pusă în practică de medicul hunedorean. Aici, cei interesaţi pot să afle mai multe informaţii despre modul cum funcţionează sistemul şi pot în acelaşi timp să facă cunoştinţă cu sala de autopsie şi procedurile de analiză a cadavrelor practicate de specialişti în judeţul nostru.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago