Politica si administratie

Serviciile de urgenţă reprezintă o parte esenţială a infrastructurii societăţii moderne

Ideea organizării acestui eveniment s-a născut încă din 2021, când ne aflam în pandemia de COVID, când mă aflam la Sărbătoarea Națională de la Țebea, împreună cu președintele Con­siliului Județean Hunedoara domnul Laurențiu Nistor, care este implicat în rezolvarea problemelor comunităților și cele ale oamenilor.

Fără acoperire
Un înalt demnitar aflat la Țebea a făcut o declarație de presă privind achiziția unui număr mare de tablete pentru desfă­șu­rarea proce­su­lui educațional al elevilor, în sis­tem online. O soluție bună în acea peri­oadă grea pentru țară, dar din pă­cate pentru ju­dețul nostru trebuiau găsite soluții în ceea ce privește îmbunătățirea semnalului la telefonie. Erau afectați un număr de 352 elevi din învățământul primar și gimnazial, din 77 localități cu semnal telefonic foarte slab și din 3 localități fără semnal telefonic. Județul nostru cu o suprafață de 7063 km2 , repre­zen­tând 2,9 la sută din teritoriul României, în care regiunile muntoase ocupând circa 68 la sută. La nivelul județului Hunedoara există zone care nu au acoperire de comunicații:
– 4 localități, Furcșoara, Luncani, Runcu Mare și Văleni – nu au acces la comunicații de voce sau de date, sunt „zone albe”, deci total izolate din punct de vedere al conectivității.
– 67 de localități (20 la sută) sunt încadrate în „zone gri” în privința nivelului semnalului de voce (de până la 2/5) și peste 150 (47 la sută) sunt în „zona gri” pentru rețeaua de date.
Cele mai multe probleme sunt întâlnite în zonele rurale, terenuri mon­tane sau cu geografie dificilă. Având în vedere influența comunicaților mobile în afaceri, educație, sănătate și alte activități vitale pentru comunități și cetățeni, este evidentă nevoia de integrare a zonelor rurale la rețelele de comunicații de voce și date. Pe harta României există încă „pete albe” care marchează zone nea­coperite cu rețele de mobile de mare viteză, prea mulți cetățeni încă nu folosesc noile tehnologii, iar prea pu­ține afaceri extrag plusvaloare din conectivitate.

Discrepanțe
Având în vedere influența comunica­țiilor mobile în afaceri, educație, sănă­tate și alte sectoare cheie din socie­tatea noastră, este evidentă nevoia de integrare a zonelor rurale la rețelele de comunicații de voce și date. Serviciile avansate și infrastructurile necesare pentru furnizarea acestora sunt dispo­nibile, în general, în regiunile cele mai dens populate, în timp ce zonele care sunt neatractive din punct de vedere comercial pentru operatori suferă din cauza absenței infrastructurii. Există discrepanțe mari între zonele urbane și cele rurale, iar densitatea foarte scă­zută a populației în zonele rurale și ni­velul mai scăzut al veniturilor potenția­lilor clienți pentru serviciile de teleco­municații în aceste zone sunt factori care descurajează investițiile în dez­voltarea rețelelor.
Pe de altă parte, este foarte impor­tant să evidențiem faptul că serviciile de urgență reprezintă o parte esențială a infrastructurii societății moderne și sunt fundamentale pentru asigurarea bunăstării și siguranței cetățenilor. Ele joacă un rol vital în prevenirea pier­derilor de vieți, protejarea proprietăților și menținerea ordinii publice. Lipsa semnalului GSM determină sincope în modul de intervenție al autorităților în cazul unor dezastre naturale și a unor situații în care este amenințată viața sau integritatea cetățenilor (RO-Alert, SNUAU 112). Serviciile de urgență sunt esențiale pentru a oferi un răspuns rapid în caz de incendii, accidente rutiere, infracțiuni, dezastre sau cala­mități naturale și alte situații critice care pot pune în pericol viețile oamenilor sau proprietățile. Cetățenii au încredere în serviciile de urgență pentru că știu că acestea vor fi acolo în momentele critice și pot face diferența dintre viață și moarte. Lipsa infrastructurii de co­municații este principala cauză a imposibilității apelării SNUAU 112 sau a recepționării mesajelor RO- ALERT, vitale pentru siguranța cetățenilor. Populația are nevoie de servicii publice de calitate, pe care autoritățile pot să le asigure doar printr-o bună colaborare cu operatorii privați de rețele mobile din România. Tocmai de aceea, masa rotundă pe care o organizăm reprezintă un pas important în eforturile autori­­tăților de a exploata potențialul tehno­logiilor mobile pentru dezvoltarea re­gio­nală.

Viorel Sălan,
deputat PSD Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bârfe, zvonuri, adevăruri

Spun cârcotașii pe la colțuri că un personaj din zonă, după ce a aflat că…

2 zile ago

Suspendată pentru dopaj! Florentina nu mai merge la Paris

Preşedintele Comitetului Olim­pic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, ieri, pentru Agerpres, că suspendarea…

2 zile ago

Ce au descoperit poliţiştii din Brad în sacoşa unui hoţ?

Tânărul a fost prins la furat într-un magazin din municipiul Brad, după ce a fost…

2 zile ago

Prostituată din Lupeni, acuzată că a minţit pentru a-şi apăra proxenetul

Femeia a fost cercetată penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, pentru…

2 zile ago

Tânără bătută crunt de către concubin. Agresorul îi voia cerceii de aur pentru a-i amaneta

Femeia din municipiul Deva le-a spus polițiștilor că a fost băută de fostul său partener…

2 zile ago

Nimic nou sub soare. Românii, copleșiți de corupție

România. Corupția încă este o problemă gravă în România. Jumătate dintre români au spus că…

2 zile ago