Comunitate

Serbările de la Țebea, fără spectacol de muzică populară

Adriana Năstase

Serbările Naţionale de la Ţebea, de­di­cate memoriei lui Avram Iancu, se vor des­făşura în acest an pe data de 12 sep­tembrie, însă spectacolul tradiţional de muzică populară a fost scos din program din cauza măsurilor sanitare în vigoare, a precizat preşedintele Consiliului Jude­ţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Într-o familie înstărită
Decizia a fost luată vineri în urma unei în­tâlniri de lucru pe care reprezentanţii mai multor instituţii implicate în organizarea eve­nimentului au avut-o la Ţebea.
„Pe data de 12 septembrie 2021, la Ţebea, îl vom omagia pe Eroul Naţional Avram Iancu. (…) Având în vedere măsurile sa­nitare în vigoare, şi în acest an ceremonia va fi una restrânsă, fără spectacolul tradi­ţio­nal. Acest lucru nu ne împiedică să-l co­me­morăm pe Crăişorul Munţilor”, a anunțat preşedintele CJ Hunedoara.
CJ Hunedoara, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă Hunedoara, se vor im­plica în organizarea ceremonialului, a pre­ci­zat sursa citată.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti tran­sil­vă­nene luptătoare pentru emancipare so­cială şi naţională.
A fost unul dintre iniţiatorii şi orga­ni­zatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura