Sentinţă în dosarul liderului grupării „Brigada morţii”

Natalia Bumbac

Judecata în dosarul cuplului de criminali supranumiţi „Bonnie şi Clyde ai Estului” a ajuns la final. Tribunalul Hunedoara a stabilit termenul la care ar putea da sentinţa pentru 26 ianuarie. Varga Şandor şi partenera sa, Turi Emeşe (foto), originară din Ungaria, sunt judecaţi pentru omor deosebit de grav – tentativă de omor deosebit de grav, după ce au comis mai multe jafuri armate pe teritoriul României, unul dintre ele în municipiul Hunedoara.

Patru crime în Ungaria
Cuplul făcea parte dintr-o grupare denumită „Brigada morţii”, care acţiona în România şi Ungaria, avându-l ca lider pe Varga Şandor. Bărbatul este din Codlea, judeţul Braşov, şi a fost prins, împreună cu iubita sa, pe teritoriul Ungariei, după trei ani de la comiterea jafului din Hunedoara. Din ultimele informaţii, ambii se află în spatele gratiilor, în închisorile maghiare, fiind acuzaţi de comiterea a patru crime şi trei jafuri armate, fapte săvârşite doar în Ungaria. Se pare că în 2009, „Bonnie şi Clyde” l-ar fi executat pe patronul unui magazin de bijuterii, căruia i-au îngropat, mai apoi, cadavrul, pentru a nu fi descoperiţi. Un an mai târziu, tot pentru bani, cuplul a mai ucis o familie de vietnamezi.

Omorau cu sânge rece
Faptele pentru care sunt judecaţi în dosarul de pe rolul Tribunalului Hunedoara au fost descrise într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit comunicatului, în perioada august – decembrie 2007, Şandor şi iubita sa au pătruns în incinta a patru case de amanet, aflate pe raza unor judeţe din ţară. Sub ameninţarea armei, casierele erau nevoite să le dea jefuitorilor banii aflaţi în casă, dar şi bijuterii, iar apoi cei doi dispăreau cu diferite autoturisme, unele având numere false de înmatriculare. În data de 17 decembrie 2007, în cazul jafului din municipiul Hunedoara, Şandor a împuşcat-o pe angajata casei de amanet în cap. Din fericire, femeia a supravieţuit, însă, în urma rănilor suferite şi-a pierdut ochiul stâng.
În următorii ani, „Bonnie şi Clyde ai Estului” s-au orientat către Ungaria. După mai multe crime şi jafuri comise în statul vecin, în 2010, aceştia au fost prinşi şi trimişi în judecată. Instanţa din Budapesta l-a condamnat pe român la închisoare pe viaţă, iar pe iubita sa, la 17 ani de puşcărie, în timp ce alţi trei membri ai „Brigăzii morţii“ au primit pedepse cuprinse între 16 şi 17 ani. Alte trei persoane care făceau parte din acest grup au fost condamnate la pedepse cuprinse între trei şi patru ani de puşcărie. Presa maghiară relata la acel moment că Varga a fost supus unei expertize psihologice, potrivit căreia avea discernământ la comiterea fiecărei fapte pentru care a fost judecat, şi nu a arătat nici un fel de regret legat de tot ce a făcut, având o personalitate agresiv-dominantă. Altfel spus, toate aceste îngrozitoare fapte pentru care a fost găsit vinovat au fost comise cu sânge rece.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.