Senatul a adoptat proiectul de lege privind folosirea canabisului în scopuri medicale

26 noiembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de ieri, marţi, un proiect de lege care prevede reglementarea folosirii canabisului şi derivatelor acestuia în scopuri medicale.

Nota de adoptare tacită pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere şi vot în prima Cameră sesizată s-a împlinit pe 30 octombrie, a fost citită, în plen, de preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu.
Actul normativ reglementează „regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis şi ale substanţelor preparate pe baza acestor plante“.
Prin propunerea legislativă, iniţiată de 87 de parlamentari preponderent PSD, este înfiinţată Agenţia naţională privind utilizarea plantelor de canabis în scop medical, în subordinea Ministerului Sănătăţii, care să autorizeze creşterea şi vânzarea canabisului şi a medicamentelor din această plantă în farmacii şi condiţiile de prescriere medicală.
Potrivit proiectului, Ministerul Sănătăţii, prin Agenţia Naţională privind Canabisul, achiziţionează toată producţia internă de plante de canabis, substanţe şi preparate ce conţin canabis şi asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate.
„Prescripţia medicală pentru plantele de canabis, substanţele şi preparatele ce conţin canabis poate fi emisă, pentru tratamentul în ambulatoriu, de medicii specialişti sau, după caz, medici veterinari, în scop medical, oricărui pacient în legătură cu care medicul specialist consideră necesar preparatul respectiv ca tratament“, stipulează proiectul de lege.
Ministerul Agriculturii ar urma să stabilească, prin ordin, condiţiile de cultivare a plantei de canabis şi criteriile privind calitatea culturilor.
„Activităţile de producere, fabricare, depozitare, comerţ, intermediere, deţinere şi distribuire, în vederea utilizării în domeniul medical, a plantelor de canabis, substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis sunt interzise fără autorizaţia eliberată de Ministerul Sănătăţii“, se mai arată în iniţiativa legislativă.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. (Agerpres)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Liderul PNL Lupeni, Cristian Roşu, administrator special al CEH

Printr-un ordin al ministrului Economiei, Virgil Popescu, Cristian Roşu (foto) a fost numit administrator special al Complexului Energetic Hunedoara. Despre...

După ce a postat pe Facebook un text în care cere demisiile deputaţilor Laurenţiu Nistor şi Natalia Intotero. Sorin Vasilescu este taxat prompt şi dur de social-democraţii din judeţ

După postarea nefericită de pe pagina sa de Facebook, în care cere demisia din funcţii a preşedintelui organizaţiei judeţene a...

Bulina neagră, 27.11.2019

Liviu Grigore, tânăr de 24 de ani, rezident în Orăştie Pentru că a fost condamnat la şase ani de închisoare...

Închide