Semne bune, semne rele

02 volodia macovei (5)

Volodia Macovei
Întotdeauna, după o rundă electorală precum cea din 25 mai, şi politicienii şi cetăţenii ar trebui să încerce să tragă concluzii, să facă observaţii, să cuantifice schimbările – mari sau mici – şi să propună perspective. Dar asta e teorie fără prea mare priză. Dincolo de teorie, ceva-ceva din aceste lucruri tot ar trebui să facem, altfel am putea spune că au trecut alegerile peste noi ca apa limpede peste gâsca bine unsă.
Încercând să simplificăm lucrurile, vom căuta semne – bune sau rele. Între semnele bune, aş îndrăzni să cred că în frunte stă prăpădirea dreptei româneşti. E un semn bun, pentru că numai un duş extrem de rece i-ar mai fi putut trezi pe liderii formaţiunilor de dreapta, cei care, din orgoliu, aroganţă sau doar nepricepere, menţin această zonă a politicii româneşti fărâmiţată într-un amalgam inutil.
Alt semn bun este acela că PNL, şi pe plan naţional, şi în judeţul Hunedoara, a fost scuturat suficient de bine pentru a se gândi, de data aceasta serios, la viitorul său politic.
Cele două semne bune amintite mai sus, alăturate unei mai bune cristalizări a stângii româneşti, ar putea anticipa, în sfârşit, după 25 de ani de bâlbâială, radicalizarea politicii, prin împărţirea exactă între doi mari competitori: dreapta şi stânga.
Un semn rău este comportamentul bizar din interiorul PNL, fricţiunile interne, apariţia unor dorinţe de grup care pot reitera situaţia din anii 90, când liberalismul românesc era numai bucăţi şi orgolii. Un astfel de comportament, chiar în preajma unor discuţii ce ar viza alianţa liberalilor cu democrat-liberalii, nu numai că pune în pericol orice opţiune clară, dar dă şi un semnal electoral extrem de prost.
Alt semn rău este ideea ciudată şi nelalocul ei ca PNL să-şi schimbe aderenţa europeană de la ALDE la PPE, comportament politic care ar fi taxat dureros şi intern şi internaţional.
Ca un corolar al acestor semne, puţine faţă de câte mai sunt, am putea spune că este încă un moment în care se testează maturitatea clasei politice româneşti. Ceea ce ar trebui să înţeleagă bine, însă, politicienii români, este faptul că distanţa temporală până la alegerile locale şi generale din 2016 nu este deloc mare.

Un gând despre „Semne bune, semne rele”

 1. Bravos domnule Macovei. Din ce in ce mai bine.
  Dar hai sa recapitulam putin.
  La nivel local PNL ar trebui sa-si faca o analiza, neaparat cu niscaiva schimbari de presedinti.
  La nivel inalt, ce sa caute PNL in Internationala Socialista !? pentru ca in ROMANIA , oamenii din PNL se pretind DE DREAPTA.
  De la PSD se asteapta acum CONFIRMARE. Adica mai concret, daca la teza nu au fost controlati la teme (programe), sa le faca/publice URGENT. Si sa inceapa cu … cela locuri de munca prin judet, ca-i vai de noi, si ca de obicei „aia mari” (acum din PSD) promisera frumos. Nu de alta, dar daca ei sunt mandri ca sunt romani, noua prostimii ne e cam rusine (Nu ne-ar fi de alta, dar suntem flamanzi si goi si fara … tara).
  Dumnezeu sa ne lumineze pe toti si sa ne dea rabdare, ca amar o ducem.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.