Categories: Actualitate

Se dă startul la taxe şi impozite şi în Hunedoara

Oana Mihnea

Începând de luni, 12 ianuarie a.c., locuitorii municipiului Hunedoara pot merge la casieriile din cadrul primăriei pentru achitarea taxelor şi impozitelor locale. În privinţa acestora, nu se înregistrează nici o creştere faţă de anul trecut, dar totuşi, există o modificare.

De fapt, activitatea la serviciul respectiv a început luni, 5 ianuarie, unde, până în data de 9 ianuarie a.c., se încasează doar taxele fără debit (amenzi, taxe extrajudiciare de timbru, taxe judiciare de timbru etc.). Iar de luni, 12 ianuarie, se vor încasa şi taxele şi impozitele locale de la populaţie şi agenţii economici. Programul de lucru al casieriilor va fi de la ora 7.30 până la 16.30. Spre deosebire de anul trecut, a intervenit o modificare privind încadrarea pe zone, conform prevederilor Codului fiscal. Având în vedere necesitatea de a corela zonarea existentă cu modernizarea sectorului stradal şi apariţia unor imobile, precum şi a unor străzi noi (str. Valea Seacă, Aleea Tineretului şi str. Pădurea Oraşului), s-a impus aprobarea, într-o şedinţă a consiliului local din aprilie 2014, a unui nou proiect de hotărâre privind încadrarea terenurilor pe zone şi categorii de folosinţă, în intravilan şi extravilan. Încadrarea terenurilor se face în funcţie de poziţia acestora faţă de centrul localităţii, de reţelele edilitare, precum şi de alte elemente specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Impozitul pe teren se stabileşte anual, în sumă fixă pe metru pătrat, în mod diferenţiat, pe ranguri de localităţi şi zone. Pentru persoanele fizice, impozitul pe autoturisme se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică, iar pentru locuinţe, se ia în considerare şi suprafaţa, materialul folosit la construcţie şi uitilităţile de care dispune.
Anul acesta, se acordă scutiri şi înlesniri la plata impozitului pe clădiri şi teren persoanelor fizice sau juridice care deţin apartamente în imobile la care lucrările de reabilitare termică s-au realizat prin respectarea OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Cei care se grăbesc să îşi achite datoriile către primărie până la data de 31 martie a.c., vor beneficia de o reducere de 10 la sută.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago