Comunitate

Școala de vară la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Adriana Năstase

Relaţiile dintre apă, organismele ani­ma­le şi mediul geologic au reprezentat prin­cipalele subiecte dezbătute de par­ti­ci­pan­ţii la prima ediţie a Şcolii de vară INTER- ASPA ”Radu Lăcătuşu”, orga­ni­zată în judeţul Hunedoara de Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

Pune în valoare patrimonial geologic
La eveniment au participat profesori universitari şi cercetători de la mai multe universităţi din ţară şi institute ale Aca­demiei Române, alături de studenţi, iar su­biectele dezbătute au avut o abordare interdisciplinară axată pe relaţiile dintre apă, organisme animale şi mediul geologic.
„În acest context, Geoparcul şi-a în­de­plinit întru totul menirea de laborator în aer liber, în care conceptele ştiinţifice pot fi tes­tate şi aplicate în viaţa reală. Partici­panţii la Şcoala de vară au avut ocazia de a experimenta la faţa locului modul în care cercetarea teoretică se împleteşte cu observaţia în teren, dar şi care este reacţia comunităţilor locale, a oamenilor mai puţin familiarizaţi cu rigoarea academică, atunci când sunt puşi în faţa rezultatelor muncii oamenilor de ştiinţă”, se menţionează într-un comunicat al Geoparcului.
De asemenea, participanţii au putut afla în ce mod acţionează Geoparcul Inter­na­ţio­nal UNESCO Ţara Haţegului pentru a pune în valoare patrimoniul geologic european. Un exemplu în acest sens a fost pre­zen­tarea rezultatelor proiectului Erasmus+ GEOTUR.
Instrumentele online şi publicaţiile dez­voltate în cadrul proiectului vor veni în sprijinul formării de ghizi specializaţi în geoturism şi speologie, dar şi al celor care doresc să dezvolte noi afaceri în domeniul serviciilor de geoturism.
Pe parcursul perioadei petrecute în Geoparc, participanţii au vizitat Casa Geo­parcului din oraşul Haţeg, Casa Dinozaurilor Pitici şi Casa Tradiţiilor din satul Sânpetru, comuna Sântămăria-Orlea, situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Biserica Densuş şi Poteca tematică „Muzica Na­turii” din satul Peştera, comuna Sălaşu de Sus.
De asemenea, au făcut observaţii în teren la Tăul fără fund din satul Peşteana, co­muna Densuş, şi la peştera din satul Peş­tera.
Experienţa în Geoparc a fost completată cu o degustare de produse tradiţionale lo­cale oferite de Asociaţia Femeilor din Sântămăria – Orlea.
Lucrările şcolii de vară s-au desfăşurat la Centrul de Dezvoltare Durabilă „Ţara Ha­ţegului-Retezat” al Academiei Române, în pe­rioada 26-30 iulie, conturându-se pre­mi­sele continuării acestui eveniment şi în anii următori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura