Politica si administratie

Şcoala are un rol important în dezvoltarea gândirii critice

Adriana Năstase

Şcoala are un rol semnificativ în echiparea tinerilor cu competenţe de gândire critică ab­solut necesare pentru a naviga în siguranţă printre ştirile false care bombardează în mod constant opinia publică din România, a afir­mat deputatul european Iuliu Winkler (foto), în cadrul unei discuţii on-line avută cu liceeni ai Colegiului Naţional ”Simion Bărnuţiu” din Şimleul Silvaniei.

Important să afle adevărul
„Într-un mediu public din ce în ce mai zgo­motos, în care de multe ori informaţia este înlocuită cu opinie şi în care aparent cel care vorbeşte mai tare are dreptate, gândirea critică este esenţială. Informaţiile vehiculate în spaţiul on-line trebuie supuse analizei şi eva­luării, afirmaţiile făcute în mediul public tre­buie supuse raţionamentului. Este extrem de important ca tinerii să dobândească abilităţile de a decela, prin logică şi raţiune, adevărul de minciunile menite să manipuleze. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, conform datelor de la nivelul UE, o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani se informează doar de pe platformele de socia­li­zare. Tocmai aceste medii sunt cele mai afec­tate de dezinformare, propagandă şi ştiri fal­se”, a declarat europarlamentarul UDMR.

Rezultat strâns
În cadrul discuţiilor cu liceenii s-a abordat subiectul dezinformării grosolane în cazul cam­paniei pentru Brexit, dar şi al actualei campanii de ştiri false legată de pandemia de co­ro­na­virus. ”S-a dovedit clar faptul că artizanii cam­pa­niei pentru ieşirea Marii Britanii din UE, folo­sindu-se din plin de cele mai populare plat­forme de socializare, au intoxicat opinia pu­blică prin minciuni şi dezinformare. Mijloacele teh­no­lo­gice au jucat un rol esenţial în ob­ţine­rea Brexit-u­lui, chiar şi cu un rezultat extrem de strâns, 51,9 la sută pentru Brexit, iar 48,1 la sută pentru rămâne­rea în UE. În lipsa aces­tor campanii de dezinformare, istoria atât a UE, cât şi a Marii Britanii s-ar fi scris diferit”, a spus Iuliu Winkler. El a atras atenţia asupra faptului că dezin­formarea în cazul pandemiei de corona­virus este extrem de periculoasă pentru că vorbim despre sănătatea şi viaţa oamenilor.
Iuliu Winkler a mai arătat că Parlamentul Euro­­pean este preocupat de fenomenul pro­pa­gării ştirilor false. În acest scop s-a înfiinţat o comisie specială – Comisia specială privind in­gerinţele externe în toate procesele demo­cra­tice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv pri­vind dezinformarea (INGE) – în care activează şi europarlamentarul ca membru supleant.
„Gândirea critică faţă în faţă cu problemele europene” a fost titlul întâlnirii deputatului euro­pean cu elevii Colegiului Naţional ”Simion Bărnuţiu”, această dezbatere fiind organizată cu ocazia Zilei Europei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura