Categories: ActualitateFlash

Scandalul privind transportul elevilor din Zăvoi s-a stins deocamdată. Totul e bine, când se termină cu bine!

Volodia Macovei

De câteva zile, copiii familiilor care locuiesc în blocurile sociale din zona Zăvoi, situate pe dealurile din preajma Devei, nu au mai beneficiat de autobuzul care îi transporta gratuit în oraş, către şcoli, şi înapoi acasă. Situaţia a devenit explozivă, deoarece şoferii de pe cursele regulate care au trecut pe acolo  au solicitat plata integrală a biletelor şi pentru elevi.
Copii lăsaţi în drum
Ieri, în mijlocul unei ploi dese, înainte de ora 7 dimineaţa, o mulţime de copii şi părinţi din cartierul Zăvoi, cartier situat aproape de Archia, stăteau zgribuliţi şi speriaţi că, din nou, nu va sosi autobuzul care să-i ducă pe elevi la şcoală, gratuit. Erau speriaţi, pentru că nici în ziua anterioară, autobuzul nu a venit.
Problema nu este deloc simplă, deoarece, deşi sunt şi curse regulate, pe acestea copiii sunt nevoiţi să plătească preţul integral al biletului de transport, respectiv 1,6 lei de dus şi 1,6 lei la întoarcere, iar mulţi dintre părinţi nu pot suporta această cheltuială suplimentară. „Sunt familii cu mulţi copii, familii cu copii cu handicap, nu au cum să plătească şi atunci or să ajungă să nu-şi mai trimită copiii la şcoală”, ne-a spus unul din părinţi. Mulţi copii, de nevoie, au pornit spre oraş pe jos, prin ploaia deasă. „Nu cred că este normal ca un copil cu handicap să meargă pe jos, de aici şi până la şcoala nr. 6”, a comentat o doamnă însoţită de fiul ei.
Şoferi nervoşi şi necivilizaţi
Văzând că dispare transportul gratuit pentru copiii lor, oamenii au încercat să-i înduplece pe şoferii de pe cursele regulate să îi ia pe copii către oraş, dar aceştia au refuzat, spunând că nu pot lua călători decât cu bilet. Dacă tot am ajuns aici, să mai spunem că oamenii acuză comportamentul dur, uneori vulgar, al şoferilor. „Unii nu acceptă nici biletele pe care le avem de la primărie. Într-o zi, unul chiar m-a dat jos din maşină şi m-a înjurat”, spune un bărbat. Un alt locuitor din blocurile amintite ne spune că şi cursa regulată de la 7.30 vine deseori cu întârziere, iar oamenii întârzie la serviciu şi au probleme, chiar li se taie o jumătate de zi sau li se ia din salariu. Ce să mai spunem de condiţiile de călătorie din autobuzele şi microbuzele respective, unele dintre ele arătând ca nişte hârburi pe roţi. Aşadar, necazuri peste necazuri.
Totuşi, ieri dimineaţă, ca printr-o minune, autobuzul care urma să ducă gratuit elevii a venit şi i-a luat. Este drept, se aflase că este şi presa la faţa locului.
Trei consilieri locali vor plăti transportul elevilor
Fostul administrator al firmei de transport local, consilierul local devean Marian Munteanu, ne-a explicat care este, în fapt, situaţia. „Trebuie precizat că a existat un contract între firma care asigură transportul local şi Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, contract prin care unitatea de învăţământ deconta facturile aferente transportului pentru aproximativ 65 de elevi.  Or, acest contract a expirat în decembrie 2013. Din discuţiile care au avut loc, a rezultat că unitatea de învăţământ nu va mai deconta acest transport, pentru că are microbuz propriu. Totuşi, firma a continuat transportul elevilor gratuit, pe parcursul lunii ianuarie. În februarie, pentru că nu a fost prelungit contractul, în urma unor discuţii între reprezentanţii firmei, cei ai şcolii şi primărie, începând de luni (10 februarie 2014, n.r.) a fost întrerupt transportul gratuit al elevilor, aceştia ajungând în situaţia de a fi nevoiţi să folosească transportul regulat, pe bani. Totuşi, ştiind care este situaţia materială a unor copii din zona despre care vorbiţi, subsemnatul, împreună cu doi colegi consilieri locali, Tiberiu Coroiu şi Ioan Stănilă, am decis să suportăm noi cheltuielile de transport pentru aceşti copii, până se va ajunge la o soluţie. Mai ales că zona respectivă se află în aria noastră de responsabilitate ca aleşi locali”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Marian Munteanu.
Aşadar, o soluţie „din brişcă”. Deocamdată, însă, nimeni nu ştie care este soluţia ce va fi adoptată, iar părinţii rămân cu spaima că minunea, aşa cum se spune, să nu dureze decât trei zile.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

22 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

22 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

22 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

22 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

22 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

22 de ore ago