Comunitate

Satul Runcu Mare, în ruta caselor tradiționale dezvoltate prin PNRR

Magdalena Șerban

Bucurie mare pe administrația pu­blică din Lelese după ce solicitarea de­pusă pentru a primi finanțare euro­pea­nă în vederea renovării și punerii în cir­cuitul turistic a opt gospodării din satul Runcu Mare s-a clasat pe poziția a treia din cele 16 documentații acceptate la nivel central prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Tradiția continuă!
„Am fost incluși în ruta caselor tradi­țio­nale, ceea ce e o veste foarte bună pen­tru noi, deoarece ne dorim chiar mult de tot să dezvoltăm harta turistică locală. Avem atâtea obiective superbe în jurul nos­tru, unele încărcate de istorie, altele de frumusețe, dar mai cu seamă de tra­diții și obiceiur! Vrem să rămânem mari promotori ai datinilor străbune și ai ve­chilor valori adevărate, cele moștenite de la bunicii și străbunicii noștri. Cu banii euro­peni obținuți din finanțare vom trans­forma Runcu Mare într-un sat tu­ristic, iar opt case vor fi modernizate și adap­tate cerințelor din domeniu, astfel încât să poată fi primiți turiști în aceste gospdării. Toți cei care ne vor vizita, vor avea astfel ocazia să vadă cum arată o vatră tradițională. Finanțarea va veni după depunerea proiectului, dar acum în discuție e lista satelor care vor fi finan­țate, printre care ne numărăm și noi“, a arătat primarul din Lelese, Ciprian Achim, renumit pentru efortul pe care îl depune pentru a-și promova cât mai bine comu­nitatea pe care o păstorește.
După cum se știe, termenul limită de depunere a propunerilor pentru include­rea obiectivelor în cele 12 rute turistice/ culturale din PNRR a fost prelungit cu o săptămână, motivul fiind declanșarea răz­boiului din Ucraina și faptul că auto­ritățile române sunt implicate în acor­da­rea de ajutor umanitar refugiaților din țara vecină. Aceasta a însemnat că titu­larii obiectivelor au putut transmite pro­pu­neri de obiective până în 20 martie 2022, în loc de 13 martie 2022, dată care se prevăzuse inițial. Reprezentanții din Lelese s-au încadrat cu brio. Cele 12 rute turistice/culturale sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastro­no­miei tradiționale, ruta bisericilor fortifi­ca­te, ruta bisericilor din lemn, ruta mă­năs­tirilor din zona Moldovei, ruta Sfân­tului Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetăților, refacerea peisajului cul­tu­ral din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei și ruta satelor cu arhi­tec­tură tradițională. Prin PNRR au fost alocate 103,53 milioane de euro pentru această investiție ce face parte inte­grantă din Componenta C11 – Turism și Cultură. Investițiile pentru restaurarea/ reabi­li­tarea obiectivelor vor fi coor­do­nate în parteneriat de Compania Națio­nală de Investiții și/sau Unitatea de Mana­gement a Proiectului. Termenul ma­xim până la care demersurile pot fi fina­lizate este 30 iunie 2026.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura