Sătui de nesimţirea lui Ioan Bulbucan, locuitorii din Govăjdie vor să treacă la altă comună: Sătenii din Govăjdie, lăsaţi baltă de primar

02 Drum Govajdia Petru HutanuAlice Brandisz

Locuitorii din satul hunedorean Govăjdie, din comuna Ghelari, se confruntă de câţiva ani cu probleme de tot felul, pe care administraţia locală nu le-a rezolvat nici până în ziua de azi. Sătenii spun că primarul comunei nu mai investeşte nimic în satul lor de o bucată bună de vreme şi nu mai e interesat nici măcar să rezolve problemele grave din zonă, fiind nevoiţi să se descurce singuri.

„De opt ani ne tot rugăm de primar”
Sătenii se plâng că, de fiecare dată când plouă, în Tulea, un cătun aparţinător satului Govăjdie, drumul este distrus. Asta se întâmplă deoarece zona e în pantă şi apa aduce de pe deal piatră, rădăcini sau chiar sapă şanţuri. „După fiecare ploaie, nu mai putem trece cu maşinile pe acolo. Apoi, noi reparăm drumul, aducem balastru şi astupăm gropile. Ne-am adresat primarului de mai multe ori, însă nu s-a rezolvat nimic. De câţiva ani încoace, în satul nostru nu se mai investeşte nimic“, declară Costache Maicanu, din Govăjdie. Pentru că situaţia devine din ce în ce mai gravă, iar accesul pe drumul în cauză este tot mai dificil, localnicii s-au gândit chiar să pună mână de la mână pentru a-şi asfalta singuri drumul. „În ultima vreme a plouat foarte mult şi starea drumului s-a înrăutăţit. Am fost nevoiţi să refacem drumul foarte des anul acesta şi, de aceea, am propus oamenilor din sat să punem fiecare o anumită sumă şi să facem noi drumul, pe cont propriu“, afirmă Petru Huţanu (foto), din Tulea. Sătenii au cerut în nenumărate rânduri ajutorul autorităţilor locale însă răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi. „De fiecare dată când i-am cerut primarului să găsească o soluţie pentru a reface drumul, el a spus că nu sunt fonduri pentru asfaltare. Am încercat să găsim o soluţie de compromis, în sensul că am propus să aducă nişte balastru să umplem gropile şi să nivelăm cât de cât drumul, însă acesta a răspuns că este inutil să facă aşa ceva, că oricum la următoarea ploaie îl va lua apa“, spune o femeie care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Pe Bulbucan îl doare-n cot
Sătenii din Govăjdie afirmă că în satul lor nu se mai face nimic de mulţi ani. „Totul este lăsat în paragină, iar în celelalte sate ale comunei Ghelari s-au s-au asfaltat drumuri, s-au renovat şi construit cămine culturale. La noi, căminul cultural nici acoperiş nu mai are, iar clădirea stă să cadă. Nu avem nici un loc în care să organizăm un eveniment. Nu ştiu care este motivul, dar de câţiva ani buni suntem ignoraţi total de autorităţile locale. Nu ne mai bagă nimeni în seamă şi suntem veşnic lăsaţi pe dinafară. Noi vrem să ne despărţim de comună, să nu mai aparţinem de Primăria Ghelari. Am fi fericiţi să ne preia altă primărie“, afirmă Nicoleta Crăciunesc, din Govăjdie.

Ajutaţi de conducerea comunei Lelese
O altă problemă care datează de aproape o lună este drumul judeţean care duce la Lelese. Aici, vegetaţia a invadat carosabilul şi nu se mai poate circula în condiţii bune, şoferii fiind în pericol. „O parte din drumul care duce spre Lelese este acoperit de vegetaţia care a crescut foarte mult. Nu mai ai vizibilitate în curbe, iar în unele locuri, dacă te întâlneşti cu o altă maşină, nu ai efectiv loc să treci. Trebuie să te fereşti şi eşti nevoit să intri prin tufe. Maşinile noastre sunt toate zgâriate şi în plus este foarte periculos. De asemenea, după ce a plouat mult, podul şi o porţiune de şosea au fost blocate şi nu s-a mai putut trece pe acolo. Atunci, a venit primarul din Lelese şi a reparat drumul. Ştim că, fiind drum judeţean, nu aparţine de primărie, însă l-am rugat pe edilul nostru, care ar trebui să ne reprezinte şi să sesizeze mai departe, să facă ceva. Până acum nu s-a rezolvat nimic“, spune Ioana Gostian, localnică.

Dacă se interesează presa, se poate
Întrebat de ce nu face ceva şi pentru sătenii din Govăjdie, primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan, a afirmat că în viitor va avea în vedere toate aceste probleme cu care se confruntă locuitorii din Govăjdie şi va face tot posibilul să remedieze problema. „În ceea ce priveşte drumul din Tulea, vom rezolva şi această situaţie. Refacerea acestor drumuri este cuprinsă într-un proiect cu finanţare europeană. În momentul de faţă se lucrează la documentaţie. În legătură cu drumul judeţean care duce la Lelese, pot spune că am făcut numeroase adrese la Consiliul Judeţean. Am luat legătura cu firma care se ocupă de toaletarea vegetaţiei de pe marginea drumului. De asemenea, căminul cultural va fi şi el refăcut, dar acesta este cuprins într-un proiect comun cu furnalul de la Govăjdie“, a declarat Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare