Comunitate

Sărbătoarea obiceiurilor şi tradiţiilor, la Bretea Română

Elevii Şcolii Generale din Bretea Română, însoţiţi de coordonatori şi susţinuţi de localnici, s-au adunat de Sfinţii Constantin şi Elena, la Căminul Cultural, la o sărbătoare a portului şi tradiţiilor, intitulată sugestiv „De la bunici învăţate”. Având la bază un parteneriat cu şcolile generale din Boşorod şi Chinteni, judeţul Cluj, evenimentul a avut ca scop, pe lângă cunoaşterea tradiţiilor, obiceiurilor, a portului popular românesc, şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie.

Dansul căluşarilor

Sărbătoarea a început cu o paradă a portului popular, în care gazdele şi-au etalat, preţ de câteva zeci de minute, mândreţe de costume, unele moştenite din moşi strămoşi, altele, migălite de mame vrednice sau meşteriţe din comună. Evenimentul a continuat cu un spectacol folcloric pe cinste, o şezătoare tradiţională a elevilor din Bretea, coordonaţi de Melinda Budiur, Veronica Pil şi Cornelia Puşa, care au reconstituit datinile strămoşeşti. Pe scenă au mai evoluat solista vocală Lidia Pîrvuleţu şi grupuri de căluşari din Boşorod şi Băţălar. „Sunt organizate cete de căluşari în satele Băţălar, Vâlcele, Vâlcelele Bune, Gânţaga şi Covragiu, fiecare executând dansuri specifice“, spune edilul-şef al comunei Bretea Română, Ioan Jurj. Nici invitaţii nu s-au lăsat mai prejos. Directorul Şcolii Generale Chinteni-Cluj, Garofiţa Revnic, a prezentat portul popular de pe Valea Someşului. Nu a lipsit tradiţionalul cozonac, simbolul ospitalităţii româneşti, din care s-au înfruptat toţi cei prezenţi în sala în care a avut loc spectacolul.

Ştafeta, predată din generaţie în generaţie

„Cei prezenţi au admirat costume populare autentice, au văzut jocuri tradiţionale, au ascultat cântece populare foarte frumoase şi mai ales, au făcut cunoştinţă cu datini şi obiceiuri care odinioară erau foarte prezente în lumea satului. Este un mod de a duce mai departe aceste obiceiuri şi ne-am bucurat că sătenii prezenţi au fost foarte receptivi”, spune mândru, primarul Ioan Jurj. „Este foarte important ca datinile şi obiceiurile să nu fie uitate şi tocmai de aceea, am iniţiat această întâlnire. Cred că vom repeta acţiunea, iar partenerii din Cluj au în vedere organizarea unui eveniment similar, la care să participăm şi noi, de data aceasta, în calitate de invitaţi. Suntem mândri că evenimentul l-am susţinut cu forţe proprii, fără să apelăm la sponsorizări sau alt gen de finanţare. Toţi s-au implicat cu mare conştiinciozitate, motiv pentru care le mulţumesc”, spune directorul Şc. Gen. din Bretea Română, profesorul Ioan Tăuşean.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura