Actualitate

Sărbătoare, dar şi disponibilizări în Valea Jiului

Maximilian Gânju

Conducerea Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, sindicatele miniere, politicieni, autorităţile locale şi judeţene vor participa astăzi, luni, de Ziua Minerului, la mai multe evenimente dedicate ortacilor din Valea Jiului, care-şi serbează ziua pe 6 august.
Un moment special va avea loc la Lupeni, unde s-a declanşat prima mişcare anticomunistă din România, denumită generic „Lupeni ‘77”. Totodată, se va organiza şi o ceremonie, prin care minerii ce şi-au pierdut viaţa în minele de cărbune din Valea Jiului vor fi comemoraţi. Momentele solemne se vor încheia cu depuneri de coroane la Monumentul „Lupeni ’29” din centrul municipiului, monument ridicat în memoria greviştilor din 1929, care au fost seceraţi de gloanţe, pentru că s-au ridicat împotriva regimului burghezo-moşieresc. Tot la Lupeni, va avea loc şi un spectacol de muzică, organizat de municipalitate cu ocazia evenimentului. Manifestări au loc şi în restul localităţilor Văii Jiului. La Vulcan, întreaga suflare a oraşului este aşteptată la monumentul dedicat eroilor din minerit. Vor fi depuse coroane de flori în cadrul unei ceremonii organizate de municipalitate şi unitatea minieră din Vulcan.
Pe de altă parte, toamna acestui an va aduce o nouă etapă de disponibilizări din cadrul unităţilor miniere din Valea Jiului. De această dată, numărul celor care vor fi nevoiţi să părăsească mineritul este de 250 de persoane. „Cei care vor pleca vor primi o serie de sume compensatorii“, a precizat Nicolae Drăgoi, directorul general CNH SA Petroşani. În prezent, numărul angajaţilor Companiei este de 7.662 de persoane. După noul val de disponibilizări, numărul acestora va scădea, pentru prima dată, sub 7.500 de angajaţi. Aceasta, în condiţiile în care, în urmă cu 20 de ani, în Valea Jiului, în minerit, activau circa 50.000 de oameni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura