Sărăcia „otrăveşte” performanţa la Deva

11 x1 asiana peng

Ciprian Marinuţ

Mama gimnastei cu sânge chinez Asiana Lida Peng (foto), legitimată la C.N.S. – C.S.S. „Cetate“ Deva, a ameninţat că-şi va duce fata la un club din China sau Franţa, dacă la Deva nu i se va asigura o bursă pentru cazare şi masă.

Doar gimnastele din lot
320 de lei.  Atât costă cazarea şi masa, pe timp de o lună, pentru o fetiţă care face gimnastică la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate“ Deva, şcoală recunoscută în toată lumea ca adevărat laborator al performanţelor olimpice, mondiale şi europene. Din cauza acestei sume mai mici decât ajutorul de şomaj, numărul fetiţelor care se înscriu anual la şcoala deveană a scăzut constant în ultimii 20 de ani. La fel şi performanţele şcolii devene. Toţi cei care s-au perindat la conducerea ţării au promis sprijin şcolii cu care se mândreşte cel mai mult România în lume, dar, ca de obicei, promisiunile au rămas vorbe-n vânt. „La ora actuală, Federaţia şi COSR susţin financiar doar gimnastele din loturile naţionale. Iar şcoala are nouă burse private de la firma Remedia, care sunt oferite performerelor din cele trei secţii ale şcolii: gimnastică, gimnastică aerobică şi atletism. Nu putem însă ajuta în nici un fel, deocamdată, fetiţele aflate la început de drum şi care ar avea potenţial, dar nu pot fi susţinute financiar de familiile din care provin”, a spus Adrian Liga, directorul CNS „Cetate“.

„Şantaj sentimental”
Ultima pe lista gimnastelor afectate de problema achitării celor 320 de lei lunar, este Asiana Lida Peng. Fata are nouă ani şi are mamă româncă şi tată chinez. Asiana practică gimnastica de la vârsta de cinci ani şi a intrat la şcoala din Deva de la şapte ani. Asiana face parte dintr-o grupă de şase sportive, antrenată de Adela Popa, şi visează să ajungă mare campioană. Gimnasta cu sânge chinez şi colegele ei au debutat în acest an cu succes în competiţii şi au cucerit mai multe medalii. Lidera grupei antrenate de Adela Popa este Mădălina Blendea, iar Asiana este a doua ca valoare. Asiana nu locuieşte, ca şi celelalte fete în internat, ci stă cu familia în chirie, într-un apartament din Deva.  „Asi nu stă în internat, fiindcă nu aş avea bani să o ţin acolo. Dacă şcoala nu-i va asigura bursă pentru aceste cheltuieli, o vom transfera în China sau în Franţa“, a spus Silvana Peng, mama gimnastei. „Doamna Peng a trimis mai multe adrese la Federaţie şi a venit la şcoală pentru a ne cere o bursă pentru fata ei, deoarece, momentan nu are un loc de muncă. Am auzit ulterior că a spus că-şi va duce fata în China sau în Franţa, dacă noi nu-i vom asigura această bursă. Ar fi regretabil să se întâmple aşa, însă nici nu putem răspunde favorabil acestui mic şantaj sentimental, întrucât, momentan nu avem nici o posibilitate să o ajutăm”, a spus Adrian Liga, directorul CNS „Cetate“.
Antrenoarea Adela Popa spune că ar prefera ca sportiva să fie în internat, alături de colegele ei. „Aş prefera să am toate gimnastele lângă mine, la cămin. Să le ştiu mâncate, duşate, odihnite, pentru că nu ştiu ce regim are acasă. O înţeleg pe mama Asianei că nu dispune de bani şi aş vrea să găsim bani să o ajutăm, dar e foarte greu”, a spus Adela Popa.

One thought on “Sărăcia „otrăveşte” performanţa la Deva

 • 19 septembrie 2009 la 14:34
  Permalink

  Chiar ca e buna!
  A inceput anul scolar 2009-2010 si bursele promise de MTS pt gimnastele campioane nationale 2009 sunt pt al 2-lea an tot la stadiuln de proiect.
  Rusine!
  Pacat ca 2 miliarde/an pt gimnastele care maine poimaine ne reprezinta ca natie nu se gasesc!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare