Sanatoriul din Geoagiu, oazã de speranţã pentru bolnavi

Oana Mihnea

Deşi medicina a evoluat considerabil în ultimii ani, tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică. Anual, în România sunt raportate aproximativ 13.000 de cazuri noi de îmbolnăvire.
„În acest context, a precizat Dorel Bretean (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, instituţia noastră medicală  asigură pacienţilor cele mai bune condiţii de tratament, serviciile medicale adresându-se atât persoanelor cu patologie tuberculoasă, cât şi celor cu boli pulmonare cronice (astm bronşic, fibroze pulmonare, supuraţii pulmonare, BPOC), pneumopatii trenante sau boli asociate, care sunt diagnosticate de medicii specialişti”.
Potrivit datelor existente la finele lunii iunie, în primul semestru al anului în curs s-a constatat o creştere a cazurilor de TBC pulmonară secundară la pacienţii vârstnici cu boli asociate, dar şi la pacienţii tineri cu etilism cronic. Totodată, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o incidenţă crescută şi la grupa de vârstă 40-45 de ani, aceştia fiind bolnavi de tuberculoza multidrog-rezistentă, unde au fost opt cazuri. La grupa de vârstă 60-83 de ani au fost şase cazuri noi, bolnavii având o evoluţie favorabilă, care a dus la externarea lor.
În ultimii ani, la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, s-a constatat o scădere a incidenţei TBC pulmonare. De pildă, comparativ cu semestrul I al anului 2011, când din totalul celor 183 de bolnavi de TBC s-au confirmat 30 de cazuri cu tuberculoză MDR (multidrog-rezistentă), în semestrul I al acestui an, din 116 bolnavi, s-au confirmat 25 cu MDR, opt dintre aceştia fiind cazuri noi apărute.

Mesagerul Hunedorean