Comunitate

Sălașu de Sus, pe o treaptă investițională și mai sus

Magdalena Șerban

Când anul începe bine, și toamna va fi rodnică. Astfel stau lucrurile la Sălașu de Sus, unde investițiile se văd cel mai bine în teren. Și sunt chiar multe. Efortul ca ele să se realizeze rămâne în sarcina con­du­cerii locale, fiind unul deloc de ne­glijat, mai ales în condițiile în care bugetul propriu nu dă pe dinafară.

Contează ce rămâne în urmă
„Nu dispunem de alocări mai mari ca în trecut, însă este necesar să asi­gurăm cheltuieli neeligibile și cofinan­țări la proiectele pe care le avem în desfășurare. În total, undeva la 1,6 milioane de lei din visteria proprie, în anul curent. Însă cu tot efortul, vom avea două investiții care la final aduc plusvaloare, oferind comunității con­diții moderne în ce privește utilitățile, dar și copilașilor un cadru educațional adaptat vremurilor actuale. Școala Generală din Sălașu de Sus este în proces de reabilitare, extindere și dotare (de la table inteligente și până la laptopuri și alte elemente foarte importante), în cadrul unui demers câștigat prin Programul Opera­țional Regional (POR). Peste 90 la sută e gata. Acum se lucrează la pavele, la gard, iar pe interior stadiul e avansat. În circa o lună, dacă totul va fi în regulă, vom finaliza. Ce nu am reușit să includem pe lista de pe această axă, nefiind eligibile pentru finan­țare, am cuprins într-un alt pro­iect, accesat cu succes prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Așa că școala va fi super dotată. Aici învață copilași de la zero la clasa a VIII-a. Cât pri­vește proiectul cu rețeaua de gaz metan, este unul comun cu administrațiile pu­blice din Baru Mare (leader) și Sântămăria Orlea. Este o rețea nouă, pentru care am obținut finanțare prin Progra­mul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Am implementat circa 50 %, iar dacă timpul va fi frumos, construc­torul spune că în toamnă sunt șanse mari să-l predea la cheie”, a anunțat Ioan Vlad (foto), primarul din Sălașu de Sus.

Dar nu e tot
Continuând linia investițională, pe lângă altele, mai sunt câteva obiective ce trebuie trecute în revistă, venind în completarea materializării strategiei de dezvoltare. „Mai spun că vom scoa­te la licitație, în circa două săptămâni, investiția ce vizează modernizarea unor drumuri agricole. Am semnat contractul de finanțare în 2023 și am avut ceva actualizări de prețuri. Ar mai fi modernizare iluminat public (partea a doua), patru stații de încărcare electrică în 4 sate, apoi pentru ame­najarea pistei de biciclete suntem în faza de emitere a autorizației din par­tea Consiliului Județean Hunedoara și să organizăm licitația. Plus sala de sport, începută prin CNI, dar cu care am avut ceva impedimente, murind constructorul și fiind obligați să re­luăm procedura de licitație pentru restul de lucrări de executat. Cert că undeva prin 15 aprilie va fi gata, noul cons­tructor esti­mând asta. Astfel, va fi ca un mini campus în zonă”, a mai trans­mis edilul local.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

49 de minute ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

52 de minute ago

Două locuințe sparte. Hoțul a furat doar cardurile bancare ale proprietarilor

Un recidivist din Călan a fost cer­cetat penal pentru multiple in­fracțiuni, de la furt și…

52 de minute ago

Un bărbat din Lupeni a tăiat cauciucurile unei mașini de poliție. Filmarea a ajuns virală pe Internet

Un bărbat din Lupeni a tăiat cau­ciu­curile unei mașini de poliție. Acesta s-a asigurat că…

53 de minute ago

ADI SGD Hunedoara și SUPERCOM, promotori ai colectării separate, prin puterea exemplului

Magdalena Șerban De cele mai multe ori e mai ușor să arunci cu pietre și…

54 de minute ago

Mărtinești: Se mizează pe puterea solară care să ,,topească” valorile facturilor pentru consumul energetic

Magdalena Șerban Administrația din Mărtinești vrea să profite de toate avantajele pe care le poate…

57 de minute ago