Politica si administratie

Salarii de merit, pe bazã de documente falsificate

Nicolle Ebner

Scandal de proporţii în învăţământul hunedorean. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara a demarat o anchetă, în care sunt implicate 30 de cadre didactice din judeţ, bănuite că şi-ar fi falsificat mai multe diplome, în vederea obţinerii gradaţiei de merit.

Directorii au semnat ca primarii
Alexandru Lăutaru, inspectorul general al IŞJ Hunedoara, confirmă faptul că 30 din cele 573 de dosare depuse la nivelul întregului judeţ pentru obţinerea gradaţiei de merit, au trezit suspiciuni, astăzi urmând să fie audiaţi, la sediul IŞJ Hunedoara, o parte dintre cei 30 de profesori. Pentru obţinerea gradaţiei de merit, cadrele didactice trebuie să-şi întocmească un dosar, care să cuprindă, printre altele, şi documente potrivit cărora ar fi urmat o serie de cursuri atestate. Se pare că, în urma verificărilor, s-a constatat că unii directori de şcoli au validat dosarele, fără să verifice dacă documentele sunt conforme cu originalul, deşi cu toţii fuseseră avertizaţi să fie foarte atenţi la ce semnează. Dacă nu s-ar fi descoperit falsurile, cadrele didactice ar fi obţinut o gradaţie de merit de 25 la sută din salariu, pe o perioadă de până la cinci ani. „Încă nu putem să ne pronunţăm asupra acestei probleme, ca să dăm un verdict. Abia am început discuţiile cu cei vizaţi”, a declarat Alexandru Lăutaru pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Unde duce lipsa de personal…
Tot la capitolul nereguli semnalate de cititori, se confirmă şi faptul că, la evaluarea naţională ce se desfăşoară în perioada 4-12 mai, pentru elevii claselor a VIII-a, din comisii fac parte şi profesorii care au fost sancţionaţi de Ministerul Educaţiei, pentru că anul trecut au acordat, la evaluarea lucrărilor, cu 2-3 puncte mai mult. În judeţul Hunedoara, în 2009, au fost sancţionaţi 22 de cadre didactice, însă numai şase dintre acestea au fost prinse în comisiile de evaluare din acest an. „Toţi cei 22 de profesori au participat din nou la un curs de dezvoltare a competenţelor de evaluare, iar cei şase despre care vorbim i-am luat din rândul celor care au greşit cel mai puţin, până în 1,5 puncte. Am fost nevoiţi să apelăm la serviciile lor, deoarece, la nivelul judeţului, avem 95 de centre de evaluare. Sunt şcoli unde există un singur profesor de Limba şi literatura română, iar la aceste centre, au fost repartizaţi 2,4 sau 6 evaluatori, în funcţie de numărul de elevi”, a motivat şeful Învăţământului hunedorean, includerea profesorilor sancţionaţi, în comisiile de evaluare. Ca argument în favoarea deciziei, Alexandru Lăutaru menţionează că: „La Hărău, singurul profesor de acolo a avut un deces în familie. La Veţel, avem un profesor debutant, la Brănişca, tot un singur dascăl, iar la Cetate Deva era chiar profesorul clasei, prin urmare, a trebuit să apelăm şi la o parte din evaluatorii sancţionaţi anul trecut, deoarece nu am avut resurse umane”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura