Să ne cunoaştem campionii. Azi, despre Adelin Pop, atlet de la CSS Hunedoara

Pe proaspătul medaliat la Campionatele Naţionale de atletism în sală pentru juniori II l-am găsit, normal, pe stadionul din Hunedoara, unde se pregătea alături de multipla cam­pioană de seniori, Claudia Maria Florea, pen­tru viitoarele competiţii. Am aşteptat cuminte până ce au finalizat cei doi antrenamentul pro­gram şi apoi am deschis discuţia.

Reporter: Deci, două medalii de aur, una la 800 de m şi alta la 1500 m şi o medalie de argint în proba de ştafetă 4 x 400m. Felicitări pentru aceste performanţe, dar întrebarea mea este de ce te-ai orientat spre atletism şi nu ai ales o altă disciplină sportivă dintre cele care se mai practică în municipiul Hunedoara?
Adelin Pop: Eu am practicat mai mulţi ani, înainte să vin la atletism şi alte sporturi, fotbal, handbal, tenis de câmp, înot chiar, dar m-am oprit aici la atletism pentru că mi-a plăcut cel mai mult. Am rămas la atletism de mai mulţi ani, cred că de vreo şapte ani.

Reporter: Cele două probe de semifond ( 800 m şi 1500 m) la care ai cucerit medaliile de aur sunt preferatele tale?
Adelin Pop: Pot spune acest lucru pentru că alerg pe aceste două distanţe de când am început atletismul la CSS Hunedoara. Mie îmi plac probele mai lungi.

Reporter: În general, cred că probele mai scurte nu sunt agreate de atleţi.
Adelin Pop: Nu este chiar aşa, eu alerg şi 3000 m, care e o probă mai grea, dar rămân la 800 m şi la 1500 m, fiincă sunt mai rapide. Şi nu sunt aşa grele, cum se spune.

Reporter: În ce clasă eşti tu acum, la ce colegiu? Ce au spus colegii tăi despre aceste performanţe? Colegele? S-au bucurat că, uite, ai cucerit medalii la campionatele naţionale?
Adelin Pop: Sunt în clasa a X-a la Colegiul Iancu de Hunedoara. E cam greu acum la şcoa­lă, am fost şi suntem în on-line, nu prea ne în­tâl­nim noi între noi, colegii. Adevărul este că nu prea am fost susţinut de colegi, mă cam luau peste picior, ei nu prea cunosc sportul de per­for­manţă. Unii îmi tot spuneau să mă las, că nu pot să fac şi şcoală şi sport de performanţă. Că e greu.Cred că sunt şi invidioşi pentru aceste rezultate…

Reporter: Nu-i frumos din partea lor. În loc să te susţină, să se bucure că au un coleg cam­pion naţional, practic vroiau să te convingă să te lasi. Acum ai demonstrat că se poate. Eu vreau ca să aud că ai trecut sub pragul celor 4 minute, în proba de 1500 m, pe care ai în­cheiat-o foarte aproape de acest timp.
Adelin Pop: Am demonstrat şi o să vreau să fac performanţe si mai bune. Am avut până acum mai multe medalii de bronz, dar acum au venit şi cele de aur.O să mai aduc şi altele..

Reporter: Sunt curios să aflu dacă se simte în aceste performanţe ale tale, faptul că te pre­gă­teşti de mai mult timp cu Claudia Maria Flo­rea? E si ea campioană la 800 şi 1500 m, dar la senioare.
Adelin Pop: Recunosc că ea m-a ajutat foar­te mult. S-a schimbat foarte mult cum văd eu atletismul. Se vede mult că am lucrat cu Cla­u­dia. Îi mulţumesc foarte mult pentru acest sprijin.

Reporter: Cine pe cine trage la antrena­mente, tu sau Claudia?
Adelin Pop: La început Claudia era cea care mă trăgea la antrenamente, eu nu reuşeam să ţin ritmul cu ea. Acum s-a mai schimbat situa­ţia. Eu fiind băiat am un alt ritm şi reuşesc să fiu mereu cel care duce trena, cum se spune în atletism. E important şi pentru performanţe să pot face acest lucru.

Reporter: Eşti aşa subţirel, parcă ai fii un ţânţar. Ce mânînci? Ai o dietă anume? Te-am urmărit la naţionale şi când te-am văzut aşa slăbuţ, am zis că nu duci proba de 1500 m până la capăt!
Adelin Pop: Nu aleg, mănânc ce e în farfurie. Orice,ciorbe, carne,dulciuri, prăjituri. Nu am o dietă anume, specială . Important este să fiu sănătos.

Reporter: Medalii la competiţiile de sală pentru tine. E mare diferenţă între sezonul de sală şi cel în aer liber? Curând vor debuta şi cele în aer liber.
Adelin Pop: Eu aşa cred, dar pentru mine nu contează. Vreau ca la concursurile în aer liber să am un rezultat mai bun, să fac baremul pentru europene.

Reporter: Cum e viaţa în cantonamente? Ai tot fost în ultima perioadă.
Adelin Pop: E dificil dar e mai bine, mai ales că aici la noi, la Hunedoara condiţiile de pre­gă­tire sunt proaste. Acum se anunţă că se dă­râmă şi stadionul, că o să construiască unul fără pistă de atletism, aşa că o să ajungem să ne pregătim pe drumul gării, pe asfalt.

Reporter: Mai cunosc eu o atletă, de la marş care se pregăteşte în condiţii dificile. Anamaria Bolohan e colegă cu voi..
Adelin Pop: E foarte urât. Da, dar ştiţi, ca să faci performanţă ai nevoie şi de condiţii bune de pregătire.

Reporter: Ce îţi doreşti tu cel mai mult, acum?
Adelin Pop: Îmi doresc ca sportul, mişcarea sportivă, să fie văzută cu alţi ochii, să fie încu­ra­jaţi copiii , tinerii să facă sport. Nu numai şcoa­lă, scoală, scoală, să mai facem şi sport. Nu ne încurajează nimeni, nu ne finanţează clu­burile sportive,ca să facem sport.

Reporter: Aşa e acum în România. Deci eşti în clasa a X-a.Cum te descurci, totuşi, la şcoală, tu fiind la un colegiu unde se predă multă matematică, ştiinţe exacte?
Adelin Pop: Cu on-line-ul mai greu, dar până acum a fost bine, am intrat la liceu cu 9.17, în prima clasă de informatică, engleză intensiv. A doua limbă străină franceză.

Reporter: Succes şi multe alte succese pentru tine şi pentru atletismul hunedorean.

La această discuţie a participat şi Claudia Maria Florea, colega de antrenament, cum spu­neam, a lui Adelin Pop. E poate singura care poate să îl caracterizeze. Deci:

Reporter: Ce ne spui despre juniorul Adelin, noul campion naţional?
Claudia Maria Florea: În primul rând e foarte muncitor, de asta a ajuns la performanţele des­pre care vorbim, medalii în competiţiile de atle­tism. E tare neastâmpărat, se vede că are multă energie, trebuie să o consume undeva şi l-am ajutat să o consume aici, la antre­na­mente. E inteligent şi poţi discuta orice cu el.

Reporter: E un partener agreabil de antre­nament?
Claudia Maria Florea: Da, foarte agreabil. Dacă nu ne înţelegeam din prima, cu siguranţă că nu aveam ambii rezultatele pe care le-am înregistrat noi în acest sezon. Eu l-am avut initial ca sparing partener, dar după cum se vede are talent şi potential pentru rezultate.

Reporter: Un gând bun pentru el…
Claudia Maria Florea: Să fie sănătos, să prindă Campionatele europene şi să vină în primii şase în finala de la europene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare