Actualitate

S-a dat start la austeritate! Vai de bugetarii noștri!

Fără tichete de vacanță pentru o anu­mită categorie de bugetari. Datoria pu­blică a țării a depășit pragul de 52 la sută, motiv pentru care guvernanții de la Palatul Victoria sunt nevoiți să recurgă la noi măsuri de austeritate, printre care re­ducerea sporurilor și eliminarea unor fa­cilități.

Doar sub 8.000 de lei net
Astfel, Guvernul trebuie să elimine două sute de mii de posturi vacante. Sporurile func­ționarilor nu ar trebui să mai de­pă­șească 20 la sută din salarii. În plus, din această vară o bună parte din bugetari riscă să nu mai primească tichete de vacanță. Func­ția „șef de birou” va fi desființată. De men­ționat este că voucherele de vacanță vor fi acordate doar bugetarilor a căror re­munerație nu depășește pragul de 8.000 de lei net.
În privința aparatului administrativ, planul de austeritate prevede reducerea cu 20 la sută a posturilor secretar de stat. În tot acest timp funcțiile de conducere vor fi blo­cate la cel mult 8 la sută din numărul total al posturilor. Schimbări au fost anunțate și în privința remunerației.

Ce se întâmplă cu posturile neocupate
Una dintre puținele măsuri de austeritate pentru bugetari e prevederea că bugetarii nu vor primi bani în 2024 pentru orele su­plimentare, ci zile libere. Există însă și ex­cepții: categoriile de ”speciali” (polițiști, jan­darmi, militari, angajații serviciilor secrete) care vor primi bani pentru munca supli­mentară, potrivit OUG 115/2023. Numărul de posturi din cadrul cabinetului respectiv cancelariei, precum și numărul de posturi din cadrul autorităților/instituțiilor publice de interes local reglementate legal se re­duce cu 50 la sută din totalul numărului de posturi aprobate până cel târziu la data de 1 octombrie 2023. Numărul de posturi va­cante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei or­donanțe de urgență se desființează.
Noi limite pentru structurile organi­za­torice. Spre exemplu, pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție. Sporul pentru condiții periculoase sau vătămă­toare este de până la 15 la sută din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar. Se limitează la 500 de lei decontul pen­tru un telefon mobil cumpărat. În aceeași ordine de idei, statul va suporta doar 25 de lei din valoarea abonamentului lunar.
Până la data de 1 ianuarie 2025, Direcțiile de Sănătate Publică, cele Sanitar-Vete­ri­nare și cele pentru agricultură se regionali­zează. Trebuie să rezulte o diminuare cu 15 la sută a personalului și a cheltuielilor de funcționare. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

EURO a murit, trăiască Mondialul! Cum va arăta România în următoarea campanie de calificare

România a făcut o figură cu mult peste așteptări la Euro 2024, câști­gând grupa și…

13 ore ago

Ne pregătim de război? Un deputat aduce acuzații grave

Deputatul Dumitru Coarnă i-a adresat ministrului Angel Tîlvăr o interpelare, solicitându-i să spună dacă informațiile…

13 ore ago

Viorel Sălan:“România este guvernată și este guvernată bine”

Suntem la jumătatea anului electoral. Alegerile locale și europarlamentare au fost un prim test în…

13 ore ago

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Plăcintelor Pădureneşti se anunţă mai delicioasă ca oricând

Magdalena Șerban Festivalul Plăcintelor Pădurenești e o sărbătoare a tradiției și a gusturilor autentice din…

13 ore ago

Hoţii i-au furat toţi nucii din livadă

Autorii n-au putut fi identificați și prinși, așa că dosarul a fost închis, iar omul…

13 ore ago

Doi tineri au murit pe loc! Cel care a provocat tragedie a fost trimis în judecată

Doi tineri aflați pe o motocicletă și-au pierdut viața după ce șoferul unui buldoexcavator nu…

13 ore ago