Politica si administratie

S-a aprobat reorganizarea reţelei şcolare din Deva

Nicolle Ebner

Consiliul Local Deva şi-a dat acordul consultativ pentru reorganizarea reţelei şcolare de pe raza municipiului Deva, în anul 2010–2011, aprobând varianta de comasare a unităţilor de învăţământ propusă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, cu o singură excepţie.

Duelul argumentelor

Ieri, sala de şedinţe a Primăriei Deva a fost ocupată de zeci de cadre didactice aparţinând grupurilor şcolare „Grigore Moisil” şi „Horea”. Cele două tabere s-au duelat decent, promovându-şi fiecare condiţiile de desfăşurare a actului educaţional, calitatea cadrelor didactice şi a dotărilor. Fiecare din cele două unităţi şcolare a încercat, astfel, să-i convingă pe aleşii locali că este cea mai bună pentru a deveni unitate cu personalitate juridică. Dascălii spun că nu sunt împotriva comasării celor două şcoli, dar s-au luptat până în ultima clipă pentru stabilirea sediului viitoarei unităţi cu personalitate juridică şi care se va numi Grupul Şcolar de Servicii şi Protecţia Mediului Deva. IŞJ a stabilit ca acesta să fie la Grupul Şcolar „Horea”, variantă votată şi de aleşii locali, dat fiind faptul că avizul Consiliului Local Deva este doar consultativ, deci, nu influenţează decizia IŞJ Hunedoara sau a ministerului. Puşi într-o situaţie ingrată (Consiliul Local Deva susţine financiar toate şcolile din Deva, dar deciziile în cazul lor le ia Ministerul Educaţiei, prin intermediul IŞJ), consilierii şi conducerea primăriei s-au scuzat cum au putut, convinşi fiind că orice decizie ar fi luat, tot ar fi supărat una din tabere. „Ministerul şi inspectoratul ar fi trebuit să lase la latitudinea consiliului local să decidă în astfel de situaţii, dacă tot suportăm întreţinerea şcolilor. Nu mi se pare corectă măsura dispusă de actuala legislatură, de a ne pasa nouă responsabilitatea măsurilor adoptate de ei”, a declarat viceprimarul Florin Oancea. „Facem descentralizare, printr-un centralism excesiv”, au afirmat şi reprezentanţii Grupului Şcolar „Horea”.

Rămâne cum a stabilit IŞJ, cu o excepţie

În urma comasării celor două unităţi de învăţământ va rezulta, începând cu data de 1 septembrie 2010, Grupul Şcolar de Servicii şi Protecţia Mediului Deva, unitate cu personalitate juridică cu sediul la „Horea”. Aleşii locali au votat împotriva reorganizării Colegiului Tehnic „Dragomir Hurmuzescu”, propusă de IŞJ Hunedoara, întrucât pentru această unitate s-a solicitat finanţare nerambursabilă, iar modificările ar putea atrage pierderea finanţării. Au rămas ca unităţi cu personalitate juridică: colegiile naţionale „Cetate” (Sportiv), „Decebal”; Colegiul Tehnic „Transilvania”; grupurile şcolare „Ion Mincu”, Teglas Gabor”; liceele „Sigismund Toduţă”, Pedagogic, Traian; Şcoala Generală „Andrei Şaguna” şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 7.

2 comentarii la „S-a aprobat reorganizarea reţelei şcolare din Deva

  • am darnic acest consiliu local,sunt cam prea multe scoli pentru locuitorii Devei!
    Inca nu suntem in stare sa luam decizii pentru Locuitori!Si spun aceasta ca ,decizii eficiente si justificate din punct de vedere economic si nu al intereselor oculte rezultate in urma diverselor interventii(spagi la minister).
    Cind vom ajunge in sfirsit ca decizia sa fie luata de EDILI in deplina responsabilitate si nu la BUCURESTI?????

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura