Categories: Editorial

Românii şi economia de piaţă

Rezultatele unui sondaj făcut de o renumită instituţie internaţională de profil, în toate ţările membre NATO şi ale UE, ne-au cam pus pe gânduri. Erau acolo numeroase întrebări şi răspunsuri privind politica externă şi internă din ţările amintite. Nu vom vorbi aici de răspunsurile cetăţenilor din celelalte ţări membre NATO şi UE, ci numai despre cele date de români. Iar din răspunsurile românilor vom comenta doar pe cele referitoare la modul în care percep compatrioţii noştri sprijinul acordat de guvernanţi problemelor economice ale ţării. Şi, legat de aceste percepţii, vom arăta – şi comenta – la ce concluzie au ajuns românii, după 20 de ani de la revoluţie, faţă de economia de piaţă.
Aşadar, una dintre întrebările din sondajul amintit suna aşa: consideraţi că guvernul acordă prea puţină atenţie problemelor noastre economice? La această întrebare, 61 la sută dintre români au răspuns pozitiv. Mai precis, au spus că ei consideră că guvernul acordă prea puţină atenţie problemelor economice ale cetăţenilor, situându-se pe primul loc în topul neîncrederii în guvernanţi la această întrebare. Ce-am putea comenta vizavi de această percepţie a populaţiei României faţă de modul în care Guvernul se preocupă de problemele economice ale cetăţenilor, de fapt ale ţării? Dacă sondajul a fost făcut în acest an, atunci putem spune că oamenii au perfectă dreptate să gândească aşa.
Continuând cu problematica economică, fiindcă, în cele din urmă, asta ne interesează mai mult decât ciorovăiala politică, studiul amintit relevă că peste 80 la sută dintre români consideră că Guvernul cheltuie prea puţin pentru relansarea economică, doar 12 la sută dintre ei afirmând că se cheltuie prea mult în acest scop. Şi aici, credem că oamenii au dreptate.
Răspunsurile date de conaţionalii noştri la întrebările arătate mai sus nu ne-au surprins, ele fiind normale pe fondul recesiunii economice şi a prestaţiei de până acum a Guvernului Boc. Ceea ce ne-a făcut şah-mat, punându-ne serios pe gânduri faţă de capacitatea acestui popor de a deosebi binele de rău, de percepţia lui vizavi de muncă, de libertate şi democraţie, au fost răspunsurile date la întrebarea „Oamenii trăiesc mai bine într-o economie de piaţă?”. Doar 18 la sută dintre românii chestionaţi au răspuns că ei cred că se poate trăi mai bine într-o economie de piaţă, restul din repondenţi afirmând contrariul.
Acestea fiind zise, stăm şi ne întrebăm: dacă după 20 de ani de la căderea comunismului, după 20 de ani de la dispariţia economiei de stat centralizate – despre care nici nu vrem să ne mai amintim cum a fost – cea mai mare parte a populaţiei ţării n-are încredere în economia de piaţă, atunci ce fel de oameni suntem noi, românii? Desigur, putem da vina pe cei care ne-au guvernat din 1990 încoace pentru această percepţie a populaţiei faţă de economia de piaţă. Dar numai ei sunt de vină, ei nu provin tot din rândul nostru?
MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

2 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

2 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

2 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

2 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

2 ore ago