Sport

Retrospectiva gimnasticii hunedorene 2014 (II). Campioanele europene, laureatele judeţului Hunedoara

11 x 2 junioare bronz si antrenoriCiprian Marinuţ

Gimnastele şi-au trecut în palmares cele mai valoroase performanţe ale sportului hunedorean în anul 2014 la disciplinele olimpice, astfel că sportivele de la CNS „Cetate” Deva sunt favorite la câştigarea titlului de sportiva anului. Pentru a ilustra performanţele acestor sportive de top, vă prezentăm o retrospectivă, structurată în patru părţi, a evenimentelor şi competiţiilor în care au fost implicate gimnastele hunedorene în anul 2014. Partea a doua a retrospectivei pe care o publicăm azi este rezervată Campionatelor Europene de la Sofia (Bulgaria), unde s-au obţinut nouă medalii, bilanţul fiind cel mai valoros într-o competiţie a anului 2014. Partea a treia a retrospectivei se va axa pe Campionatul Mondial din China, iar cea finală va fi dedicată competiţiilor din ultima parte a sezonului şi topurilor de final de an.

Triumf european, cu talent devean
Echipele de senioare şi junioare ale României, cu patru gimnaste de la CNS „Cetate” Deva în lot, au câştigat nouă medalii (2 de aur, 5 de argint şi 2 de bronz) la Campionatele Europene de gimnastică de la Sofia (14-18 mai). Ambele trofee din competiţiile pe echipe (aur la senioare şi bronz la junioare) şi patru dintre cele şapte medalii individuale au fost obţinute cu aportul gimnastelor de la Deva. Tricolorele au fost pe podium la toate aparatele cu excepţia paralelor.

Cea mai mare notă, pentru cea mai valoroasă medalie
Cel mai important trofeu al României a fost în proba de echipe a senioarelor, acolo unde tricolorele au cucerit medalia de aur, cu un total de 172.754 puncte. A fost al şaptelea titlu continental al tricolorelor în istoria Campionatelor Europene, iar cele două gimnaste de la CNS „Cetate” Deva din lotul echipei de senioare au avut o contribuţie substanţială, având evoluţii curate şi note valoroase. Andreea Munteanu a avut cea mai mare notă a tricolorelor din concursul pe echipe, ea obţinând 14.933 la bârnă. De asemenea, Munteanu a mai ajutat echipa cu un 14.133 la sol, în vreme ce Ştefania Stănilă a contribuit cu un 14.666 la sărituri şi un 13.500 la paralele. La echipe senioare, pe podium au mai urcat Marea Britanie (170.663 puncte) şi Rusia (169.329). România a obţinut medalii, la senioare, în probele individuale doar prin Larisa Iordache, lidera echipei şi a campionatelor continentale. Iordache a câştigat medalia de aur la sol, pe cea de argint la bârnă şi bronzul la sărituri.

Interdicţie la aur la junioare
În competiţia junioarelor, Laura Jurcă şi Andreea Iridon, de la CNS „Cetate” Deva,  au fost liderele echipei României şi au fost singurele medaliate în probele individuale. „Gimnastele viitorului” au trecut în palmaresul delegaţiei tricolore cinci medalii: patru de argint (la individual compus, bârnă, sol, şi sărituri) şi una de bronz, la echipe, având „interdicţie” la aur. Cea mai valoroasă medalie a fost obţinută de Laura Jurcă, de la CNS „Cetate” Deva, care a obţinut titlul de vicecampioană continentală absolută. Lidera echipei de junioare a României s-a clasat pe locul doi în finala de la individual compus cu un punctaj de 55.698, fiind devansată de Angelina Melnikova (Rusia) cu un total de 57.107 puncte, în vreme ce medalia de bronz i-a revenit britanicei Elissa Downie, cu 55.332 puncte. Tot Laura Jurcă a câştigat medalia de argint şi în finala de la sărituri. Cu 14,383 puncte, Jurcă a fost întrecută doar de Elisa Downie (14,633) din Marea Britanie. Andreea Iridon, tot de la CNS „Cetate”, a câştigat medalii de argint în finalele de la bârnă şi sol. La bârnă, Iridon a urcat pe treapta a doua a podiumului cu nota de 14,433, în vreme ce aurul i-a revenit Angelinei Melnikova (Rusia, 14,575). În fine, la sol, Andreea a repetat performanţa cuceririi medaliei de argint cu 13,966 puncte, fiind la egalitate cu Amy Tinkler, din Marea Britanie, în timp ce Cather Lions din Marea Britanie a devenit campioana europeană cu 14,033. În finala pe echipe, România (antrenori: Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan, Adela Popa), cu două gimnaste de la CNS „Cetate” în lot,  a câştigat medaliile de bronz, cu un total de 164,972 puncte, la o mică distanţă de Marea Britanie, 165,005 p. Pe primul loc au terminat reprezentantele Rusiei, cu 168,262 p.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura