Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE. Vitamina C

Biochimist Mădălina Filip

Vitamina C (acidul ascorbic) este o vitamină pe care organismul uman nu o poate produce singur, aportul acesteia provenind din surse externe, în special fructe şi legume. Vitamina C are numeroase efecte pozitive: protejează organismului împotriva deficienţelor imunitare, a bolilor cardiovasculare, a diabetului şi împotriva îmbătrânirii pielii. De asemenea, vitamina C reduce simptomele gripelor sau ale răcelilor.
Vitamina C susţine multe funcţii esenţiale din corp, contribuie la formarea colagenului, hormonilor şi aminoacizilor, fiind esenţială în procesele de vindecare a plăgilor şi arsurilor. De asemenea, vitamina C are rol antioxidant şi favorizează absorbţia fierului în organism, fiind indicată utilizarea acesteia împreună cu fierul în tratarea anemiilor. Vitamina C contribuie la reducerea riscului de boli cronice şi la scăderea hipertensiunii arteriale. Poate reduce riscul de boli cardiovasculare şi nivelul de acid uric, prevenind atacurile de gută.
Multe fructe sunt surse bogate de vitamina C: citricele (portocale, lămâi, grapefruit), căpşuni, kiwi, papaya, pepenii, ananasul şi fructele de pădure. Vitamina C se găseşte şi în numeroase legume precum roşiile, mazărea, ardeiul roşu sau iute, broccoli, morcovul, pătrunjelul, spanac, varză şi conopidă. Doza zilnică recomandată este de 75 mg/zi la femei şi 90 mg/zi la bărbaţi.
Organismul uman are nevoie de aport de vitamina C în cazul răcelilor însoţite de stări febrile, în cazul scaunelor diareice, al hipertiroidiei, al deficitului de fier sau proteine, ori în urma arsurilor sau a intervenţiilor chirurgicale. Se recomandă administrarea unei doze zilnice de 500-1000 mg de vitamina C pe zi, mai ales în cazul în care alimentaţia este săracă în fructe şi legume.
Deficitul de vitamina C se asociază cu o stare de oboseală şi de slăbiciune, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare şi articulare, învineţirea rapidă a pielii la lovituri (echimoze), hemoragii gingivale, sângerări nazale, modificări ale dispoziţiei şi depresie. Lipsa vitaminei C afectează şi sistemul imunitar, absorbţia fierului, metabolismul colesterolului, iar pe termen lung, lipsa acestei vitamine poate cauza hipertensiune, ateroscleroza ori afecţiuni ale vezicii biliare.
Carenţa de vitamina C apare în cazul alimentaţiei incomplete sau incorecte, perioadei de sarcină şi alăptare, fumatului sau unor afecţiuni medicale, precum anorexia, bolile mintale severe şi la pacienţii care fac dializă.
Consumul excesiv de vitamina C a fost asociat cu apariţia unor reacţii adverse, precum probleme la nivelul sistemului digestiv, formarea pietrelor la rinichi, durerea abdominală, influenţarea analizelor de sânge pentru glicemie şi distrugerea celulelor roşii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

5 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

5 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

5 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

5 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

5 ore ago