Comunitate

REPERE MEDICALE. Tratamentul ridurilor cu acidul hialuronic

Dr. Biochimist Manuela Ștef

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai uscată și mai sensibilă, își pierde elasticitatea și încep să apară ridurile. Aceste manifestări se datorează scăderii cantității de colagen, elastină și acid hialuronic la nivelul celulelor pielii și a hidratării insuficiente.

O serie de factori pot contribui la apariția ridurilor: factorii genetici, expunerea la radiații UV și factorii de mediu, precum poluarea. De asemenea, fumatul favorizează formarea ridurilor prin reduce fluxul sanguin de la nivelul pielii, iar alcoolul contribuie la deshidratarea pielii.

Acidul hialuronic este un polizaharid care se găsește din abundență în piele; acesta se leagă de moleculele de apă având un rol important în menținerea hidratării pielii, dar și în menținerea fermității și elasticității pielii. Prin administrarea tratamentelor cu acid hialuronic se suplimentează cantitatea de acid hialuronic, stimulând regenerarea colagenului și a fibrelor elastic.

Tratamentul cu acid hialuronic urmărește umplerea ridurilor și ajută la menținerea hidratării cutanate îmbunătățind aspectul pielii. Prin această metodă se pot trata ridurile nazolabiale (ridurilor din jurul gurii), ridurile marionetă (ridurile care pornesc de la colțurile gurii și ajung la marginea inferioară a mandibulei), ridurile de pe frunte și pe cele dintre sprâncene.

Cele mai frecvente complicații și reacții adverse ale tratamentului cu acid hialuronic sunt roșeața (eritemul), umflătura (edemul) sau mici echimoze (vânătăi), acestea având o intensitate redusă sau moderată și dispar în cel mult o săptămână. Alte complicații care pot apărea sunt: migrarea acidului hialuronic, asimetria, edemul din zona cearcănelor, reacțiile alergice și infecțioase. Cea mai gravă reacție adversă este necroza țesuturilor (blocarea circulației sangvine), complicație care poate lăsa semne permanente și poate compromite funcționalitatea țesuturilor.

Contraindicațiile tratamentului cu acid hialuronic sunt sarcina și alăptarea, bolile autoimune, infecțiile locale, tulburările de coagulare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura