Comunitate

Repere medicale. Strategii curente de tratament pentru COVID-19

dr. biochimist Manuela Ştef

Este cunoscut faptul că, în prezent nu există un agent antiviral specific, dovedit clinic disponibil pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Tratamentele de susţinere, inclusiv oxigenoterapia şi utilizarea unor antibiotice cu spectru larg de acţiune pentru a acoperi infecţiile bacteriene secundare, rămân cele mai utilizate metode terapeutice în prezent.
Medicamentul antiviral Remdesivir a fost folosit în tratarea formelor severe de COVID-19. Remdesivir este eficient împotriva unei game largi de ARN-virusuri, printre acestea numărându-se şi alte tipuri de coronavirus, cum sunt „Sindromul respirator acut sever“ (SARS) şi „Sindromul respirator din Orientul Mijlociu“ (MERS). Remdesivir inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului şi funcţionează prin blocarea ARN-polimerazei, o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, în interiorul celulei. Medicamentul se administrează intravenos şi s-a constatat nu doar o ameliorare a bolii, ci şi o potenţială protecţie împotriva infectării cu virusul. Remdesivir se administrează o dată pe zi, tratamentul se întinde pe o perioadă de 5 până la 10 zile.
O altă metodă de combatere a COVID-19 este terapia cu plasmă cu anticorpi care se aplică pacienţilor critici din secţiile ATI. În paralel, medicaţia acestor pacienţi în stare critică este păstrată. Pacienţii cu infecţie acută cu SARS-CoV-2 pot fi trataţi cu plasmă luată de la pacienţi vindecaţi, care teoretic au dezvoltat anticorpi. Studiile de imunologie post-COVID arată că perioada de 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor este perioada optimă pentru donarea de plasmă, deoarece titlul anticorpilor are cele mai mari şanse să fie la un nivel ridicat. Plasma se recoltează obligatoriu de la pacienţi testaţi şi care au primit un diagnostic negativ de COVID-19, niciodată de la o persoană netestată, deoarece acea persoană poate să fie un purtător asimptomatic.
Posibile vaccinuri împotriva coronavirusului COVID-19 sunt în curs de investigare, fiind evaluate prin studii clinice. Pe 23 aprilie, Universitatea din Oxford a anunţat lansarea primului studiu uman în Marea Britanie pentru un vaccin împotriva SARS-CoV-2. Cercetătorii se aşteaptă ca studiul să implice aproximativ 1.100 de voluntari, dintre care jumătate vor primi vaccinul experimental real, în timp ce cealaltă jumătate vor primi un vaccin pentru meningită, acţionând ca martori. Participanţii nu vor şti care dintre cele două vaccinuri le-au primit. Vaccinul experimental ar trebui să stimuleze sistemul imunitar să recunoască şi să reacţioneze la vârfurile formate din proteine ale SARS-CoV-2, care îi permit să intre şi să infecteze celulele sănătoase.
În întreaga lume, cercetătorii lucrează la peste 115 de vaccinuri împotriva COVID-19, dar este nevoie de o perioadă lungă de timp şi nenumărate studii pentru ca acestea să fie disponibile pe piaţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura